Rádi vaříte? Pak se neobejdete bez různých dochucovacích prostředků v podobě bylinek a koření. Takovým nepostradatelným kořením je i kmín, konkrétně římský. Co je římský kmín, jakou má chuť a pro jaká jídla se hodí?
(Zdroj fotky: Freepik.com)
Klasický kmín zná snad každý. Je běžnou součástí většiny českých kuchyní. Římský kmín se s tím klasickým vůbec nedá srovnávat. Získává se ze semen šebreje kmínovitého, který se pěstuje převážně v oblasti Indie, kde je i součástí nepostradatelného kari koření.
Římský kmín je typický svojí pronikavou chutí a vůní. Svoje využití si najde především v indické kuchyni. Svoji oblibu si pomalu ale jistě nachází i v Evropě. Konkrétně třeba v Portugalsku římským kmínem ochucují klobásy, rýži nebo také plněnou zeleninu. A ve Španělsku jej dokonce i míchají se skořicí. Hodí se k dochucení polévek, pečiva, rýžových a luštěninových pokrmů. Přidává se také do speciality Chilli con carne. Skvělou a nezaměnitelnou chuť dodá i různým druhům bílých krémových omáček.
Díky své pronikavé a nahořklé chuti je římský kmín jako stvořený k dochucování masa, ryb a zeleniny. Skvěle si rozumí s kuskusem, kterému tak dodá nezaměnitelnou a aromatickou chuť. S jeho použitím ovšem opatrně. Jelikož je velmi výrazný, ostrý a aromatický, mohli byste to přehnat a celé jídlo pokazit.
Římský kmín není jen skvělým kořením a dochucovacím prostředkem.
Oceníte ho i pro zdravotní benefity. Římský kmín totiž skvěle funguje na kašel, který zmírňuje. Stejně tak i zmírňuje projevy nadýmání a dalších trávicích obtíží. Dále také snižuje hladinu cholesterolu v krvi a krevní tlak. Mimo to i podporuje chuť k jídlo.
Důležité je římský kmín správně skladovat, ideálně v suchu a chladu, a to v perfektně uzavřeném a neprodyšném balení. Namletá semínka vydrží ve své plné chuti a aroma přibližně 2 měsíce.
Pro Dudlu napsala: Petra Velíková
Vyberte si na Dudlu vychytávky do kuchyně:
- Podpořte článek nákupem: Hrnků, nádobí a kuchyňských vychytávek
- Pokračujte v čtení: Jak vybrat indukční varnou desku? a Blogu o vaření?