Sudové pivo se právem těší čím dál větší popularitě. Je skvělou volbou pro čepování piva v domácích podmínkách a skvěle se tak hodí na nejrůznější oslavy, sešlosti a jiné akce. Velkou výhodou je navíc i široký výběr různých objemů sudových piv, a tak si každý může vybrat přesně takovou velikost, jakou potřebuje a přizpůsobit tak výběr konkrétní akci.
Důležité je ovšem vědět, jak dlouho vydrží pivo v sudu, jak dlouho vydrží sud naražený, aby si v co největší možné míře mohl zachovat svoji typickou chuť a aroma. V tomto ohledu záleží hned na několika faktorech. Jedním z těchto faktorů je to, jakým způsobem je sud tlakován. Pokud byla použita metoda tlakování vzduchem, pak vydrží pivo v naraženém sudu přibližně 2-3 dny. V případě, že byla použita metoda tlakování piva pomocí plynu CO2 nebo Biogonem, což je směs plynu CO2 a N2, pak vám pivo v naraženém sudu vydrží po dobu až 3 týdnů.
Aby vám pivo v naraženém sudu vydrželo co nejdéle, je také velmi důležité, dopřát mu potřebnou pozornost a péči. Kromě způsobu natlakování piva v sudu, existují i další faktory, které se postarají o potřebnou trvanlivost a chuť piva. Důležitým krokem je například správné skladování sudů s pivem. V případech, kdy víte, že se celý sud nestačí vypít, je vhodným řešením narazit ho na nějakém chladném a temném místě, ideálně ochráněném před slunečním zářením. Vhodné je i to, aby naražený sud stál stále na jednom a tom samém místě. Jeho poponášení by akorát přispělo ke tvorbě nežádoucího kalu a ke snížení trvanlivosti.
Důležité je brát v potaz i případné pauzy mezi čepováním. Je-li tato doba delší než 6 hodin, pak se vyplatí na tu dobu, kdy nebude pivo čepováno, sud odrazit a poté jej opět narazit. Při opětovném naražení je však nutné myslet na připojení plynu, který se postará o vytlačení piva ven.
Pro Dudlu napsala: Petra Velíková