Nevím, jestli to máte stejně jako já, ale když se řeklo bůček, naskočila mi husí kůže a už z principu jsem toto maso nejedla. Postupem času už jsem samozřejmě bůček ochutnala a uznávám, že jsem “stahovala kalhoty, když byl brod ještě daleko”. Co je to bůček?
Jak naložit bůček? (Zdroj fotky: Freepik.com)
Jde o vepřový bok. Jde o část od krku prasátka až k jeho pupku. A ta nejlepší část bůčku, je podél přední nohy. Záleží na tom, jak chcete bůček zpracovat. Pokud jej budete péct, je nejlepší středová část i se žebry. Pokud ale plánujete například roládu, hledejte vykostěný bůček. Pokud nakládáme bůček na gril, najděte si v masně krásný, libový kousek. Na gril maso osušíme kuchyňskou utěrkou a ponoříme do marinády.
Marináda záleží čistě na vašich chutích. Jde o to, že bůček má chutné maso a tak na to musíme myslet, když vybíráme koření. Neuděláte však špatně, když uděláte marinádu pouze z oleje a česneku. Sůl nepřidávejte do marinády hned, dejte na maso až těsně před tepelným zpracováním. Pokud plánujete bůček grilovat, jsou lepší plátky, ale pokud budete následně péct, nechejte bůček vcelku. Nechejte maso v marinádě co nejdéle. Hodinu před zpracováním minimálně, nejdéle třeba přes noc.
Než budete maso péct, nebo grilovat, vytáhněte ho z lednice, aby povolil. Nejlépe se peče a griluje maso, které je pokojové teploty. Slyšeli jste o vaření bůčku před jeho nakládáním? Když bůček grilujete, může trvat déle, než je maso k jídlu. Proto je dobré bůček nejdříve povařit, nakrájet na plátky a ty potom dát do marinády. Zkrátí se čas grilování a hladového pokukování po kuchaři. A když už jsme u toho grilování, zkuste do marinády s olejem a česnek přidat pivo. Dodává masu zajímavou chuť.
Že máte v plánu péct bůček? Kus bůčku klidně před pečením naložte do marinády z oleje, česneku a bylinek, přidejte i cibuli. Aby se marináda dostala do masa, nařežte kůži. Po hodině, nebo i déle, můžete maso péct. K tomu chleba a křen a máte mňamku. Ještě bych se zmínila, že se dá bůček i udit. Bůček musíme pořádně obalit v soli. Bůček obalený a promasírovaný vložíme do kamenné nádoby, nebo do nádoby s víkem, aby nepronikl vzduch k masu.
Takto necháme bůček marinovat minimálně 3 dny. Po této době maso naložíme do solného roztoku, který připravíme tak, že na 1 l vody použijeme 100 g soli, krátce povaříme, až je roztok ochlazený, vložíme do něj maso. Takto necháme maso marinovat asi 2 týdny. Kontrolujte maso v roztoku. Jakmile uvidíte známku toho, že se roztok kazí, ihned maso vyjměte, omyjte a uvařte nový roztok. Dobrou chuť vám přejeme.
Pro Dudlu napsala: Kim Černá
Vyberte si na Dudlu vychytávky do kuchyně:
- Podpořte článek nákupem: Hrnků, nádobí a kuchyňských vychytávek
- Pokračujte v čtení: Jak vybrat indukční varnou desku? a Blogu o vaření?