Jak zpracovat rajčata?

A je to tady přišlo období dozrávání rajčat a my přemýšlíme, jak to všechno zpracujeme. Nějaká se sice rovnou sní, ale pokud se nám dařilo je pěstovat s láskou a dobře, tak rajčat máme jistě zase více, jak dost.

jak-zpracovat-rajcata

Jak zpracovat rajčata (Zdroj: Freepik.com)

Někdo z nich dělá lečo. Někdo zase kečup. Záleží, jak rajčata rádi jíme, tedy hlavně v jaké formě. Někdo je dokonce zamrazuje. A to tak, že ta větší se opaří horkou vodou a poté se prudce zchladí. Zbaví se slupky a nakrájí na menší kousky. Vloží do plastových krabiček, či sáčků, které jsou vhodné do mrazničky. V této formě jsou pak vhodná do vařených jídel, kterým předají svou charakteristikou vůni a chuť i uprostřed zimy. Toto je ale poměrně neobvyklá metoda zpracování. Někdo zase rajčátka rád suší. A někdo je zavařuje. Někdo je nakládá do oleje. Také se dělají chutné rajčatové šťávy, nebo rajčatové chutney.

Já dělám, asi jako všichni, domácí rajčatový kečup. Rajčata umyji, nakrájím cibuli na kolečka. Někdo dává jablka, ale náš malý má na jablíčka alergii, takže to dělám bez nich. Dám to vařit s octem, se špetkou soli, paprikou, jedním hřebíčkem, k tomu ještě přidám dvě kuličky nového koření a špetku pepře. Směs vařím cca jeden a půl hodiny. Pak přidám ještě cukr k poměru rajčat (na 2 kg rajčat se dává obvykle 150 g cukru) a vařím bez pokličky ještě 15 minut. Vím, že někdo nechává vařit i déle, aby byl kečup hustší, ale já se bojím, že by se mi začal připalovat a také jsem radši, že je tekutější.

kuchynske-vychytavky

Ještě pak rádi, děláme lečo, protože to zase jde zavařit i na zimu. Na sádle orestuji na drobno nasekanou cibuli. Přidám kolečka klobásy, či obyčejného salámu. Orestuji. Přidám na proužky nakrájenou papriku, na menší kousky nakrájená rajčata, osolím opepřím. Přiklopím a nechám 5 minut dusit. Pokud chci lečo zavařovat, tak to přendám do sklenic a zavařím. Pokud to mám k okamžité spotřebě, přidám ještě rozšlehaná vajíčka a nasekanou petrželku. Chvilku pomíchám. Pak už jen nandám na talíř. A můžeme si pochutnávat. Takže stačí si jen vybrat, možností je dost, jen ještě mít dostatek prostoru k uskladnění.

Pro Dudlu napsala: Zuzana Slámová

Vyberte si na Dudlu vychytávky do kuchyně: