UPOZORNĚNÍ: Z důvod, že prodejce zboží Gadgets House s.r.o. přestal fungovat a reagovat na objednávky, tak jsem dočasně mimo provoz. Budeme hledat vhodnou náhradu a pokusíme se brzy vrátit do hry.

Jak zpracovat rajčata?

A je to tady - přišlo období dozrávání rajčat a my přemýšlíme, jak celou tu úrodu všechno zpracujeme. Nějaká se sice rovnou sní, ale pokud se nám dařilo je pěstovat s láskou a dobře, tak rajčat máme jistě víc než dost. V tomto článku vám poradíme, jak nejlépe zpracovat rajčata.

jak-zpracovat-rajcata

Jak zpracovat rajčata (Zdroj: Freepik.com)

Jak nejlépe zpracovat úrodu rajčat

Někdo z nich připraví vynikající lečo, někdo zase domácí kečup, jiný je dokonce zamrazuje. A to tak, že ta větší se spaří horkou vodou a poté se prudce zchladí. Zbaví se slupky, nakrájí na menší kousky, následně vloží do plastových krabiček či sáčků, které jsou vhodné do mrazničky. Mražená rajčata jsou vhodná do vařených jídel, kterým dodají svou charakteristikou vůni a chuť i uprostřed zimy.  Rajčata je ale možné i sušit nebo zavařovat. 

Recept na domácí kečup

Já dělám, asi jako všichni, domácí rajčatový kečup. Jeho příprava není nijak složitá.

  1. Rajčata umyji, nakrájím cibuli na kolečka. Někdo dává jablka, jde to však i bez nich.

  2. Nakrájenou zeleninu dám vařit s octem, špetkou soli, paprikou, jedním hřebíčkem, k tomu ještě přidám dvě kuličky nového koření a špetku pepře. Směs vařím cca jeden a půl hodiny. Pak přidám ještě cukr k poměru rajčat (na 2 kg rajčat se dává obvykle 150 g cukru) a vařím bez pokličky ještě 15 minut. Vím, že někdo nechává vařit i déle, aby byl kečup hustší, ale já se bojím, že by se mi začal připalovat a také jsem radši, že je tekutější.

kuchynske-vychytavky

Recept na rajčatové lečo

Lečo je také velmi vděčný a oblíbený pokrm z rajčat. Příprava je velmi jednoduchá.

  1. Na sádle orestuji nadrobno nasekanou cibuli. Přidám kolečka klobásy, či obyčejného salámu a znovu orestuji.

  2. Přidám na proužky nakrájenou papriku, na menší kousky nakrájená rajčata, osolím a opepřím. Přiklopím a nechám 5 minut dusit.

  3. Pokud chci lečo zavařovat, tak to rozdělím do sklenic a zavařím. Pokud ho mám naopak k okamžité spotřebě, přidám ještě rozšlehaná vajíčka a nasekanou petrželku. Chvilku pomíchám. Pak už jen nandám na talíř. A můžeme si pochutnávat. Takže stačí si jen vybrat, možností je dost, jen ještě mít dostatek prostoru k uskladnění.


Pro Dudlu napsala: Zuzana Slámová | Edit: Andrea B.

Vyberte si vychytávky do kuchyně:

Pokračujte v čtení blogu: