Jak péct listové těsto?

Dobroty z listového těsta patří bezesporu k nejoblíbenějším druhům pečiva. Najdete je snad na každé oslavě či jiné podobné události, a to i přesto, že jeho domácí výroba nepatří k nejsnadnějším. Čemu tedy listové těsto vděčí za svou oblíbenost?

jak-pect-listove-testo

(Zdroj fotky: Freepik.com)

Za prvé, pořídíte ho v každém obchodu s potravinami a stojí jen pár korun. Za druhé, lze ho klidně skladovat v mrazáku. A za třetí, díky tomu, že je chuťově neutrální, můžete ho upéct jak nasladko, tak naslano. S trochou nadsázky by se dalo říct, že listové těsto snese všechno, můžete si s ním tedy vyhrát a zkoušet různé náplně a chutě. Listové nebo také lístkové těsto se mu říká proto, že se po jeho upečení objevují viditelné tenké vrstvy – listy – z těsta. Jak ho péct a čím ho naplnit, to se dozvíte v tomto článku.

Co upéct z listového těsta?

1. Jednoduchý jablečný závin

Pokud se vám nechce patlat se s klasickým těstem na štrúdl nebo zkrátka spěcháte, vynikající jablečný závin vykouzlíte i z listového těsta. Zakoupíte ho dokonce už vyválené, a tak ho stačí jen potřít rozpuštěným máslem, posypat tenkou vrstvou strouhanky, naplnit jablíčky, poprášit vanilkovým cukrem, posypat skořicí, zabalit a péct v troubě vyhřáté na 180°C zhruba 30 minut. Podle chuti můžete přidat třeba i rozinky nebo trošku mletého badyánu.

2. Slaný štrúdl

Jak už jistě víte, listové těsto se hodí do sladké i slané kuchyně, proto nemusíte zůstat jen u tradičního jablečného závinu, ale můžete upéct i slaný štrúdl. Rozválené listové těsto naplníte tím, co vás jen napadne a na co máte chuť. Oblíbenými náplněmi jsou třeba špenát a niva, šunka a sýr nebo rajčatové pyré a bazalka. Vyhrát si můžete i s kořením. Připravený štrúdl pak budete péct 30 minut při teplotě 180°C.

3. Šneci s pudinkem

Vyválené listové těsto jednoduše potřete vychladlým pudinkem podle chuti, můžete přidat třeba i sušené ovoce nebo rozinky, srolujete a nakrájíte na kolečka. Vyskládáte na plech vyložený pečícím papírem a pečete při teplotě 180°C přibližně 20 minut, aby byly krásně nazlátlé.

4. Sýroví šneci

Tenhle recept je asi úplně nejjednodušší ze všech, a proto ho oceníte, když nebudete stíhat připravit pohoštění třeba na oslavu. Koupíte už vyválené listové těsto, to pokladete plátky sýra podle chuti, posypete kmínem a případně mletou paprikou, srolujete a nakrájíte na kolečka. Ta pak vyskládáte na plech vyložený pečícím papírem a budete péct v troubě vyhřáté na 180°C 20 minut, do zezlátnutí.

Pro Dudlu napsala: Andrea Bělohradská

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení