Jak péct v silikonové formě?

Snad v každé české rodině se čas od času o víkendu peče bábovka. Tento sladký zákusek je rychlý na přípravu, má mnoho obměn a potěšíte jím každou návštěvu. Jestliže jste však v pečení dezertů začátečník a vlastníte-li keramickou nebo hliníkovou formu na bábovku, určitě máte nemilé zkušenosti s vyklopením této dobroty.

jak-pect-v-silikonove-forme

Jak péct v silikonové formě? (Zdroj fotky: Freepik.com)

Tyto klasické formy totiž musíte umět správně vymazat tukem a vysypat moukou (strouhankou či kokosem). Jestliže však na tyto činnosti nemáte trpělivost nebo čas, pořiďte si do vaší kuchyně formu ze silikonu. Silikonová forma má kromě nepřilnavého povrchu i další výhody. Zkracuje dobu pečení až o třetinu, lze ji mýt ručně i v myčce na nádobí, dá se použít ve všech typech trub (elektrických, plynových i mikrovlnných), je lehká a díky srolování zabere málo místa v kuchyňské skříni. Navíc silikonové formy existují v mnoha provedeních a můžete si tak zvolit pro vás ideální tvar, rozměr a barvu.

Při používání silikonových forem je však vhodné dodržovat i určitá doporučení. Před prvním použitím formu umyjte teplou vodou, osušte a vymažte olejem, při dalším pečení již vytření tukem není třeba. Moučníky pečte ve formě na plechu. Silikon je nestabilní, hůře drží tvar a formu plnou tekutého těsta byste obtížně dostávali do trouby. Formu tedy umístěte na plech v momentě, kdy do ní budete lít těsto. Upečené pokrmy vyklopte až zchladnuté a krájejte je až po vyjmutí z formy, nožem by se forma mohla poškodit. Po upečení formu položte na mřížku, lépe se tak rozprostře teplo a pokrm dobře udrží svůj tvar.

Při umývání formy nepoužívejte drátěnku, stačí papírový ubrousek. Já na pečení v silikonové formě nedám dopustit. Kromě formy na bábovku vlastním i silikonové formy na muffiny a vánoční cukroví. Máte-li obavy z bezpečnosti materiálu, uklidním vás, silikon je zdravotně nezávadný. Stačí formu zakoupit u atestovaného výrobce. Nedejte tedy na nejlevnější cenu na trhu, pak byste mohli schytat nekvalitní výrobek, ze kterého by se při pečení mohly do moučníku uvolňovat škodlivé chemikálie.

Pro Dudlu napsala: Tereza Strohmeierová

Vyberte si na Dudlu vychytávky do kuchyně:

 

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení