Jak péct v silikonové formě?

Snad v každé české rodině se čas od času o víkendu peče bábovka. Tento sladký zákusek je rychlý na přípravu, má mnoho obměn a potěšíte jím každou návštěvu. Jestliže jste však v pečení dezertů začátečník a vlastníte-li keramickou nebo hliníkovou formu na bábovku, určitě máte nemilé zkušenosti s vyklopením této dobroty.

jak-pect-v-silikonove-forme

Jak péct v silikonové formě? (Zdroj fotky: Freepik.com)

Tyto klasické formy totiž musíte umět správně vymazat tukem a vysypat moukou (strouhankou či kokosem). Jestliže však na tyto činnosti nemáte trpělivost nebo čas, pořiďte si do vaší kuchyně formu ze silikonu. Silikonová forma má kromě nepřilnavého povrchu i další výhody. Zkracuje dobu pečení až o třetinu, lze ji mýt ručně i v myčce na nádobí, dá se použít ve všech typech trub (elektrických, plynových i mikrovlnných), je lehká a díky srolování zabere málo místa v kuchyňské skříni. Navíc silikonové formy existují v mnoha provedeních a můžete si tak zvolit pro vás ideální tvar, rozměr a barvu.

Při používání silikonových forem je však vhodné dodržovat i určitá doporučení. Před prvním použitím formu umyjte teplou vodou, osušte a vymažte olejem, při dalším pečení již vytření tukem není třeba. Moučníky pečte ve formě na plechu. Silikon je nestabilní, hůře drží tvar a formu plnou tekutého těsta byste obtížně dostávali do trouby. Formu tedy umístěte na plech v momentě, kdy do ní budete lít těsto. Upečené pokrmy vyklopte až zchladnuté a krájejte je až po vyjmutí z formy, nožem by se forma mohla poškodit. Po upečení formu položte na mřížku, lépe se tak rozprostře teplo a pokrm dobře udrží svůj tvar.

Při umývání formy nepoužívejte drátěnku, stačí papírový ubrousek. Já na pečení v silikonové formě nedám dopustit. Kromě formy na bábovku vlastním i silikonové formy na muffiny a vánoční cukroví. Máte-li obavy z bezpečnosti materiálu, uklidním vás, silikon je zdravotně nezávadný. Stačí formu zakoupit u atestovaného výrobce. Nedejte tedy na nejlevnější cenu na trhu, pak byste mohli schytat nekvalitní výrobek, ze kterého by se při pečení mohly do moučníku uvolňovat škodlivé chemikálie.

Pro Dudlu napsala: Tereza Strohmeierová

Vyberte si na Dudlu kuchyňské vychytávky a doplňky:

 

Nastavení cookies

Používáme cookies, abychom Vám umožnili pohodlné prohlížení webu a díky analýze provozu webu neustále zlepšovali jeho funkce, výkon a použitelnost

Nezbytné (vždy aktivní nelze vypnout)
Tyto cookies jsou potřeba, aby web fungoval správně
Analytické
Pomáhají nám pochopit, jak web používáte. S jejich pomocí ho můžeme zlepšovat
Profilující (marketingové)
Díky těmto cookies vám můžeme zobrazovat relevantní obsah a reklamy, které pro vás mohou být zajímavé a užitečné

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení