UPOZORNĚNÍ: Z důvod, že prodejce zboží Gadgets House s.r.o. přestal fungovat a reagovat na objednávky, tak jsem dočasně mimo provoz. Budeme hledat vhodnou náhradu a pokusíme se brzy vrátit do hry.

Co je přepuštěné máslo?

Indické ghí neboli přepuštěné máslo se stalo v poslední době hitem českých kuchyní. Nejde však o žádnou novinku - už naše babičky přepuštěné máslo znaly a rády ho ve svých receptech používaly. A není divu - v uzavřené sklenici vydrží i několik měsíců, během smažení při vysokých teplotách se nepřepaluje a je vhodné i pro ty, kteří trpí intolerancí laktózy.

jak-udelat-prepustene-maslo

Co je to přepuštěné máslo? (Zdroj fotky: Freepik.com)

Jak udělat přepuštěné máslo

Běžné máslo se oproti ghí začíná přepalovat už při 150–180 °C, ghí snese teplotu až do 250 °C. Pokrmům dodá jemnou chuť a jedinečnou vůni. Protože je ale zdrojem cholesterolu a nasycených tuků, klidně ho můžete naředit z půlky kvalitním rostlinným olejem. Kvalitní přepuštěné máslo je poměrně drahé, naštěstí si ho ale můžete připravit i doma.

Jeho příprava je velmi snadná:

Budete potřebovat nerezový hrnec nebo varné sklo, plastové nádoby i při přelévání úplně vynechejte. Na středním plamenu nechejte máslo rozpustit, teplotu stáhněte, a nechte máslo jen lehce pobublávat. Pečlivě ho hlídejte, ať máslo nepřipálíte. Sraženinu na povrchu sbírejte děrovanou lžící a občas promíchejte.

kuchynske-vychytavky

Hotové ghí bude krásně čiré a nebude prskat - přesně v tom okamžiku je čas ho stáhnout z ohně. Nechte trochu zchladnout a přeceďte ho přes jemné sítko nebo plátýnko do čisté sklenice s pevným uzávěrem. Pokud jste ghí připálili, bude mít oříškovou vůni a zhnědne. Půl kila másla vám zabere kolem patnácti minut vaření.

Ghí chraňte před teplem a světlem v dobře uzavřené nádobě. Když nepřijde do kontaktu s vlhkostí, je jeho trvanlivost v podstatě neomezená. Zmražené si svoji jedinečnou chuť neuchová déle než 6 měsíců.

Pro Dudlu napsala: Hana Došlová | Edit: Andrea B.

Vyberte si vychytávky do kuchyně:

Pokračujte v čtení blogu: