Indické ghí se stalo v poslední době hitem českých kuchyní. Ačkoliv to není žádná novinka. Už naše babičky přepuštěné máslo znaly a rády ho ve svých receptech používaly. A čím že je tak jedinečné? V uzavřené sklenici vydrží i několik měsíců, během smažení při vysokých teplotách se nepřepaluje a je vhodné i pro ty, kteří trpí intolerancí laktózy.
Jak udělat přepuštěné máslo? (Zdroj fotky: Freepik.com)
Běžné máslo se oproti ghí začíná přepalovat už při 150–180 °C, ghí snese teplotu až do 250 °C. Pokrmům dodá jemnou chuť a jedinečnou vůni. Protože je ale zdrojem cholesterolu a nasycených tuků, klidně ho můžete naředit z půlky kvalitním rostlinným olejem. V obchodě půl kila ghí stojí okolo sto padesáti korun, což je pro mnoho z nás moc peněz.
Naštěstí jeho příprava je velmi snadná a sami si ho vyrobíte u vás doma. Na jeho přípravu použijte nerezový hrnec nebo varné sklo, plastové nádoby i při přelévání úplně vynechejte. Na středním plamenu nechejte máslo rozpustit, teplotu stáhněte, a nechte máslo jen lehce pobublávat. Pečlivě ho hlídejte, ať máslo nepřipálíte. Sraženinu na povrchu sbírejte děrovanou lžící a občas promíchejte.
Hotové ghí bude krásně čiré a neprská. V tom okamžiku je čas ho stáhnout z ohně. Nechte trochu zchladnout a přeceďte ho přes jemné sítko nebo plátýnko do čisté sklenice s pevným uzávěrem. Pokud jste ghí připálili, bude mít oříškovou vůni a zhnědne. Půl kila másla vám zabere kolem patnácti minut vaření. Ghí chraňte před teplem a světlem v dobře uzavřené nádobě. Když nepřijde do kontaktu s vlhkostí, je jeho trvanlivost v podstatě neomezená. Zmražené si svoji jedinečnou chuť neuchová déle než 6 měsíců.
Pro Dudlu napsala: Hana Došlová
Vyberte si na Dudlu vychytávky do kuchyně:
- Podpořte článek nákupem: Hrnků, nádobí a kuchyňských vychytávek
- Pokračujte v čtení: Jak vybrat indukční varnou desku? a Blogu o vaření?