Jak uchovat křen?

Křen je oblíbená sezónní plodina, která má své místo v tradiční české kuchyni. Nejčastěji se používá spolu s jablky jako pochoutka k uzenému nebo vařenému masu. Nicméně z křenu můžete připravit i křenovou pomazánku nebo omáčku. A mnozí si křen sypou i na guláš, aby získal ten správný říz.

jak-uchovat-kren

Jak uchovat křen? (Zdroj fotky: Freepik.com)

Kromě toho, že křen nabízí všestranné využití v kuchyni, má příznivé účinky i na zdraví. Posiluje imunitu, obsahuje cenné minerály a velké množství vitamínu C, snižuje krevní tlak, uvolňuje ucpaný nos a pozitivně působí i na zažívání. Nejlepší je samozřejmě používat křen čerstvý. Chcete-li si totiž křen doma uchovat, je třeba respektovat určité zásady, aby se křen nezkazil a neztratil své štiplavé aroma a svou specifickou chuť. Mezi typické metody uchování křenu patří uskladnění v lednici, nakládání, mražení a sušení.

Co se týče uložení v lednici, je třeba pro křen zajistit dostatečnou vlhkost. Křen můžeme dát do misky s vodou, případně lahve. Lze ho obalit i mikrotenovým sáčkem či tkaninou. Udává se, že takto vydrží v chladničce i rok. Pokud vám zbyde kus nastrouhaného křenu, můžete ho smíchat s hořčicí, nebo zvolit kombinaci soli, octa a cukru. Křen lze také naložit, a to různým stylem. Nejsnazší způsob je ten s octem.

  1. Křen nastrouháme najemno, pokapeme octem (prevence proti ztmavnutí) a svaříme vodu se solí a octem.
  2. Poměr vody a octa bude 1 ku 10, solíme dle potřeby.
  3. Zavařujeme klasicky zhruba 20 minut při 80 °C.
  4. Naložený křen uchováváme na tmavém chladnějším místě.
  5. Dále máte na výběr mražení, nicméně počítejte s tím, že v mrazáku křen docela ztratí svůj typický říz.
  6. Buď ho nastrouhejte a smíchejte s citronovou šťávou (aby neztmavnul), nebo kořen nechte vcelku, očistěte a osušte a obalte potravinovou fólií.

Dalším způsobem uskladnění křenu je sušení. Křen si očistíme, nastrouháme nebo zvolíme variantu podélného rozkrojení kořene a rozprostřeme ho na noviny. Sušíme ho ideálně na slunci nebo topení, neboť sušička (v tomto případě sušíme při teplotě cca 40 °C) trochu oslabuje křenovou chuť i vůni. Při výběru místa sušení dbáme na to, aby se tam nedržela vlhkost kvůli plísni. Usušeným křenem naplníme sklenice a řádně je uzavřeme. Sušený křen pak používáme spíše pro léčivé účely.

Pro Dudlu napsala: Tereza Strohmeierová

Vyberte si na Dudlu kuchyňské vychytávky a doplňky:

 

Nastavení cookies

Používáme cookies, abychom Vám umožnili pohodlné prohlížení webu a díky analýze provozu webu neustále zlepšovali jeho funkce, výkon a použitelnost

Nezbytné (vždy aktivní nelze vypnout)
Tyto cookies jsou potřeba, aby web fungoval správně
Analytické
Pomáhají nám pochopit, jak web používáte. S jejich pomocí ho můžeme zlepšovat
Profilující (marketingové)
Díky těmto cookies vám můžeme zobrazovat relevantní obsah a reklamy, které pro vás mohou být zajímavé a užitečné

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení