Jak uchovat křen?

Křen je oblíbená sezónní plodina, která má své místo v tradiční české kuchyni. Nejčastěji se používá spolu s jablky jako pochoutka k uzenému nebo vařenému masu. Nicméně z křenu můžete připravit i křenovou pomazánku nebo omáčku. A mnozí si křen sypou i na guláš, aby získal ten správný říz.

jak-uchovat-kren

Jak uchovat křen? (Zdroj fotky: Freepik.com)

Kromě toho, že křen nabízí všestranné využití v kuchyni, má příznivé účinky i na zdraví. Posiluje imunitu, obsahuje cenné minerály a velké množství vitamínu C, snižuje krevní tlak, uvolňuje ucpaný nos a pozitivně působí i na zažívání. Nejlepší je samozřejmě používat křen čerstvý. Chcete-li si totiž křen doma uchovat, je třeba respektovat určité zásady, aby se křen nezkazil a neztratil své štiplavé aroma a svou specifickou chuť. Mezi typické metody uchování křenu patří uskladnění v lednici, nakládání, mražení a sušení.

Co se týče uložení v lednici, je třeba pro křen zajistit dostatečnou vlhkost. Křen můžeme dát do misky s vodou, případně lahve. Lze ho obalit i mikrotenovým sáčkem či tkaninou. Udává se, že takto vydrží v chladničce i rok. Pokud vám zbyde kus nastrouhaného křenu, můžete ho smíchat s hořčicí, nebo zvolit kombinaci soli, octa a cukru. Křen lze také naložit, a to různým stylem. Nejsnazší způsob je ten s octem.

  1. Křen nastrouháme najemno, pokapeme octem (prevence proti ztmavnutí) a svaříme vodu se solí a octem.
  2. Poměr vody a octa bude 1 ku 10, solíme dle potřeby.
  3. Zavařujeme klasicky zhruba 20 minut při 80 °C.
  4. Naložený křen uchováváme na tmavém chladnějším místě.
  5. Dále máte na výběr mražení, nicméně počítejte s tím, že v mrazáku křen docela ztratí svůj typický říz.
  6. Buď ho nastrouhejte a smíchejte s citronovou šťávou (aby neztmavnul), nebo kořen nechte vcelku, očistěte a osušte a obalte potravinovou fólií.

kuchynske-vychytavky

Dalším způsobem uskladnění křenu je sušení.

Křen si očistíme, nastrouháme nebo zvolíme variantu podélného rozkrojení kořene a rozprostřeme ho na noviny. Sušíme ho ideálně na slunci nebo topení, neboť sušička (v tomto případě sušíme při teplotě cca 40 °C) trochu oslabuje křenovou chuť i vůni. Při výběru místa sušení dbáme na to, aby se tam nedržela vlhkost kvůli plísni. Usušeným křenem naplníme sklenice a řádně je uzavřeme. Sušený křen pak používáme spíše pro léčivé účely.

Pro Dudlu napsala: Tereza Strohmeierová

Vyberte si na Dudlu vychytávky do kuchyně: