Jak připravit chřest?

Je duben a jaro o sobě dává vědět čím dál více. Dny se prodlužují, hřejivých slunečních paprsků přibývá, ptačí zpěv je přímo okouzlující a…? Chřestová sezóna je přímo za dveřmi! Začíná každý rok koncem dubna a těší se na ni všichni, kdo milují chřest. Tyto bílé či zelené výhonky jsou totiž skutečně něco extra, hotový „výběr z hroznů“ všech jarních plodin.

jak-pripravit-chrest

(Zdroj fotky: Freepik.com)

Dají se připravit na mnoho způsobů, ale pro svou jemnou chuť a křupavost je možné vychutnávat si je i úplně samotné, třeba jen přelité máslem. Abych ale o této jarní plodině nemluvila jen v samých superlativech, sluší se přiznat, že chřest dokáže méně zkušeného kuchaře či hospodyňku někdy pořádně potrápit. Když ale budete vědět, jak na něj, zjistíte, že to, co vám celou dobu připadalo složité nebo vás od přípravy vaší oblíbené chřestové polévky odrazovalo, vlastně nic složitého není. Zajímá vás, jak připravit chřest tak dokonalý, že se bude rozplývat na jazyku a další noc se vám o něm bude zdát? Čtěte dále.

Zpracování chřestu

Vůbec nejdůležitějším krokem, tedy hned poté, co si zakoupíte krásný čerstvý chřest, je co nejrychlejší zpracování. Výhonky vybírejte pokud možno co nejsilnější, protože je ještě bude třeba oškrábat (z tenkých stonků by vám toho moc nezbylo). Chřest je nutné pokud možno co nejrychleji očistit a připravit k další úpravě, a to i kdybyste ho neplánovali sníst hned. Pokud by byl uložený v lednici jen tak, oschl by a zdřevnatěl. Také velmi snadno podléhá zkáze. Nejlepším způsobem, jak chřest připravit k další úpravě, je blanšírování. Pokud jste tento pojem nikdy neslyšeli, čtěte obzvlášť pozorně, protože se vám tato dovednost bude hodit - celá věc tkví v tom, že očištěný chřest dvě minuty povaříte ve vodě ochucené máslem a bílým vínem a poté prudce zchladíte. Takto připravený chřest pak můžete dále vařit/péct/smažit nebo ho uložit do lednice a zpracovat později – počká tam na vás i týden a nic se mu nestane.

Čištění chřestu

Abyste se vyhnuli zbytečným nervům, zaseknutému mixéru a nerozkousatelným kouskům například v polévce, je třeba chřest nejprve důkladně oškrábat a zbavit ho nepoživatelných a tvrdých částí. Spodní čtvrtinu chřestu odlomte nebo odkrojte a ze zbylého výhonku oškrábejte spodní dvě třetiny. Škrabkou netknutou nechte hlavičku a zhruba dva až tři centimetry pod ní. Na řezu by měl mít chřest šťavnatou dužinu, podle toho poznáte, že je dobře očištěný a nebude vám působit trable. Odřezky a slupky pak rozhodně nevyhazujte, budou se vám hodit k posílení chřestového vývaru, který bude sloužit jako základ té nejlepší chřestové polévky na světě.

Pokrmy z chřestu

Chřest můžete připravit na nespočet způsobů. Má jemnou a přesto velmi příjemnou chuť, která sama o sobě tvoří základ každého chřestového pokrmu. Je tak chutný, že mu k dokonalosti stačí klidně jen jednoduché blanšírování spolu s máslem a bílým vínem (o něm jsem psala výše) a prosté servírování jen tak s máslovým přelivem a opraženou strouhankou, což je způsob číslo jedna a zná ho každý milovník chřestu. Pokud byste ale chtěli změnu, můžete chřest třeba opéct na pánvi, přidat k němu těstoviny, zapéct ho se sýrem a šunkou nebo z něho uvařit delikátní krémovou chřestovou polévku. Fantazii se meze nekladou. Velice oblíbená je také verze chřestu přelitého hebkou holandskou omáčkou – tato dobrota je také velmi dobrou přílohou k masu či rybě. Holandskou omáčku pak můžete směle nahradit omáčkou vinnou, která sestává z másla, bílého vína a jarní cibulky.

Pro Dudlu napsala: Andrea Bělohradská

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení