Jak připravit hovězí steak?

Hovězí steak nebo také biftek (z anglického beef steak) je pro spoustu zkušených i méně zkušených kuchařů tak trochu strašák. Ve skutečnosti jsou však všechny obavy zbytečné, protože vyberete-li si to správné maso, máte napůl vyhráno. Zbytek je už pak jen otázkou pár minut soustředění.

jak-pripravit-hovezi-steak

(Zdroj fotky: Freepik.com)

Možná se vám stalo, že jste se pustili do přípravy domácího steaku a místo toho, abyste rodině či hostům vytřeli zrak, výsledkem vašeho snažení u plotny byl kus masa tvrdý jako podešev. Pokud ano anebo jste biftek doposud nezkoušeli a rádi byste, mám tu pro vás jednoduchý návod, jak uspět hned napoprvé.

Výběr masa

Klíčem k úspěchu je výběr toho správného kousku hovězího masa. Nejlepší maso na steak seženete samozřejmě u dobrého řezníka, pokud na něj ale nemáte štěstí, můžete se dnes poohlédnout i ve větších obchodních řetězcích, kde pomalu, ale jistě začínají též prodávat ucházející maso vhodné přímo na steak. Ideální hovězí maso, z něhož připravíte dobrý steak, by mělo být uzrálé alespoň tři týdny. Takové maso poznáte tak, že už nebude jasně červené, ale hnědé, a na omak velmi měkké. Odleželé maso na steak koupíte pod označením „stařené“. Je sice dražší než maso čerstvé, ale pokud si chcete doma připravit opravdu dobrý a křehký hovězí steak, stojí za to si připlatit.
Na steak se hodí masa s následujícím označením – rumpsteak, flank steak, rib-eye steak, t-bone steak či ponterhouse. Postačí vám ale také pravá svíčková, roštěnec, kýta či plec. Vždy se pak poohlížejte po maso, které má tloušťku alespoň dva centimetry – pokud byste připravovali steak z tenčího plátku, můžete se rovnou rozloučit s růžovým prostředkem, protože by se propekl skrz na skrz.

Stupně propečení

U hovězího steaku existuje pět stupňů propečení – rare (krvavý steak, který je pouze prohřátý), medium rare (tmavě červený uprostřed, lehce růžový k okraji a navrchu hnědý), medium (klasika, růžový vnitřek, dobře tepelně upravený), medium well (světle růžový vnitřek), well done (úplně propečený steak, ani náznak růžové barvy masa).
Nejčastěji se na talířích objevuje steak středně propečený, tedy medium.

Recept na dokonalý hovězí steak

Pro 2 osoby budete potřebovat:

  1. 2 plátky vyzrálého roštěnce o tloušťce alespoň 2 cm (použít můžete i jiné druhy hovězího, o nichž jsem psala výše)
  2. mořská sůl a čerstvě mletý pepř
  3. lžíce rostlinného oleje
  4. pánev se silným dnem, nejlépe takovou, kterou můžete vložit do trouby
  5. pekáček (nemáte-li pánev vhodnou do trouby)


Postup:

Oba plátky masa z obou stran potřete trochou oleje, lehce osolte a opepřete a nechte zhruba půl hodiny odpočívat na talíři.

Zapněte troubu a začněte ji předehřívat na 180°C. Pánev rozpalte nasucho, vložte do ní plátky masa a zprudka opékejte 3 minuty z obou stran. Výsledkem by mělo být maso krásné hnědé barvy, které jde snadno podebrat z pánve. V tuto chvíli máte steak propečený jako rare, tedy krvavý. Můžete u toho zůstat anebo ho ještě dopéci, máte-li rádi více propečené maso.

Pánev s masem vložte do vyhřáté trouby. Pokud nemáte pánev s odnímatelnou rukojetí, která je vhodná i do trouby, maso přendejte do pekáčku. V troubě pak pečte při teplotě 180°C tak dlouho, než získáte vámi požadovaný stupeň propečení – medium trvá 5 až 8 minut, well done 12 až 15 minut. Do masa se vůbec nemusíte bát sem tam píchnout a zkontrolovat stupeň propečení, zvlášť jste-li začátečník.

Po vytažení z trouby nechte maso alespoň 10 minut odpočívat přikryté třeba kouskem alobalu.

Podávejte s pečenými bramborami, bramborovou kaší nebo zeleninovým salátem. Ke steaku pak doporučuji přidat libovolnou omáčku nebo dip.

Pro Dudlu napsala: Andrea Bělohradská

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení