Lečo je zdravé zeleninové jídlo, které láká nejen svou červenou barvou, v níž se sem tam zablýskne kousek zelené či žluté, ale také šťavnatou vůní a chutí. Protože se skládá z letní zeleniny – rajčat a papriky – představuje doslova esenci horkého léta. Pokud je vaše úroda šťavnatých rajčat nebo papriky obzvlášť bohatá a vy nevíte, co s ní, můžete podarovat rodinu či sousedy anebo si uvařit chutné zeleninové lečo. Když ho navíc zavaříte do sklenic, užijete si aspoň na okamžik kousek léta třeba i v chladné zimě.
Jak dobře zavařit lečo? (Zdroj fotky: Freepik.com)
Jak připravit a zavařit lečo
Vůbec nejlepší zeleninou, jakou můžete na výrobu domácího leča použít, je ta ze zahrádky. Pokud ale nemáte to štěstí a zahradu nemá ani nikdo ve vašem okolí, kdo by se s vámi o zeleninu podělil, nezoufejte – na konci léta bývá sezónní zelenina doslova za hubičku, a tak si můžete uvařit lečo i vy.
Na 4 velké sklenice leča budete potřebovat:
- 4 velké cibule, nakrájené nahrubo
- 8 velkých letních paprik (zelených, červených, žlutých – ať to máte barevnější)
- 8 velkých zralých rajčat
- 1 rajčatový protlak
- 2 stroužky česneku, drceného
- sůl a čerstvě mletý pepř
- 1 lžička mletého kmínu
- 2 lžíce olivového oleje
- čerstvé letní bylinky – bazalka, oregano, tymián, rozmarýn (podle chuti)
- 4 velké zavařovací sklenice s víčky
Postup:
- Cibuli nakrájejte na větší kostičky. Rajčata a papriky důkladně omyjte a osušte. Papriky nakrájejte na proužky či větší kostky.
- Rajčata zbavte tvrdších částí u stopek a oloupejte. Uděláte to tak, že je nejdříve spaříte vroucí vodou, v ní je necháte ponořené 5 minut, poté slijete a rychle zchladíte ledovou vodou. Díky tomu vám půjdou rajčata snadno oloupat, nejlépe pomocí tenkého nožíku. Oloupaná rajčata pak nakrájejte na kostky zhruba velikosti sousta.
- V kastrolu rozehřejte olivový olej a lehce na něm osmahněte nakrájenou cibuli. Když cibule zesklovatí, přidejte k ní všechnu zeleninu, drcený česnek, posypte kmínem a pepřem, osolte a společně restujte, dokud zelenina nezměkne (trvá to zhruba 20 minut).
- Když je zelenina měkká, ale stále drží tvar, vmíchejte k ní jednu malou konzervu rajčatového protlaku a 5 minut společně poduste. Na závěr dosolte, je-li to třeba, a přidejte čerstvé bylinky.
- Teď přijde řada na zavařování – připravené sklenice i s víčky spařte ve dřezu vroucí vodou a dávejte přitom pozor, abyste se nedotkli vnitřku ani okrajů. Nechte okapat dnem vzhůru na čisté utěrce a nakonec do sklenic rozdělte všechno lečo. Důkladně uzavřete víčkem, vložte do vysokého hrnce s vroucí vodou a 20 minut nechte mírně pobublávat. Když máte hotovo, sklenice jednoduše vytáhněte, osušte a uložte do spíše či do sklepa.
Podávání
Zavařené lečo můžete servírovat kdykoli vás napadne a užít si tak malý kousek léta i v chmurných podzimních a zimních dnech. Do leča se hodí před servírováním vmíchat třeba vejce a jemně ho v něm povařit, nebo můžete přidat oblíbenou uzeninu. Podávejte s čerstvým chlebem nebo vařenými bramborami.
Pro Dudlu napsala: Andrea Bělohradská | Edit: Andrea B.