Jak připravit rumpsteak?

Rumpsteak patří k nejoblíbenějším hovězím steakům, je totiž úžasně křehký a libový. Pravý rumpsteak se připravuje z takzvané květové špičky, což je vrchní část libového hovězího zadního (hovězí kýty) z mladého býka. Použít můžete ale také kousek nízkého roštěnce, jehož konec se nachází přímo u květové špičky, proto je také velmi křehký.

jak-pripravit-rumpsteak

(Zdroj fotky: Freepik.com)

Recept na rumpsteak s vícebarevným pepřem

Připravit dobrý rumpsteak nemusí být výsadou jen špičkových kuchařů, udělat si ho můžete i vy. Stupeň propečení záleží jen a jen na vás a vašich preferencích – bude to rare (krvavý steak, jen prohřátý), medium rare (červený uvnitř, k okrajům růžový, světle hnědý na povrchu), medium (nejoblíbenější verze, růžový uvnitř), medium well (uvnitř světle růžový) nebo well done (kompletně propečený steak)?

Pro 2 osoby budete potřebovat:

  1. 2 steaky z květové špičky z mladého býka
  2. vločková mořská sůl
  3. směs barevných pepřů, nahrubo namletá
  4. rostlinný olej


Postup:

Plátky masa otřete papírovou utěrkou (neumývejte, připravili byste tím steaky o jejich přirozenou vůni a chuť), potřete rostlinným olejem z obou stran, osolte trochou vločkové mořské soli, posypte nahrubo namletým vícebarevným pepřem a nechte alespoň půl hodiny odležet na talíři.

Rozpalte nasucho pánev, vložte do ní oba plátky masa a zprudka je opékejte z obou stran do zezlátnutí, zhruba 2 až 3 minuty, ne déle. Po té ztlumte plotýnku a na mírném plameni opékejte maso dále, z obou stran asi 5 minut. Toto propečení můžete snadno dokončit i v troubě. Připravujete-li steaky v pánvi s odnímatelnou rukojetí, která je vhodná i do trouby, jednoduše přendejte do trouby vyhřáté na 180°C. Nemáte-li takovou pánev, plátky předpečeného masa přesuňte do menšího pekáčku. V troubě maso dopékejte zhruba po dobu 5 až 8 minut (medium) nebo 12 až 15 minut (well done).

Po vytažení z trouby přendejte steaky na talíře a nechte je tam 10 minut odpočívat.

Rumpsteak servírujte na nahřátých talířích a jako přílohu zvolte lehký zeleninový salát zakápnutý balsamicem , skvělou volbou budou ale i opečené brambory, bramborová kaše nebo křupavé čerstvé pečivo. Vhodným doplňkem je například švestková omáčka nebo jakýkoli lehký dip.

Pro Dudlu napsala: Andrea Bělohradská

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení