Jakmile se léto začne hlásit o slovo, nemůžu se dočkat nejen letních radovánek a koncertů pod širým nebem, ale taky procházek lesem a sbírání borůvek. Je to zábava klidně na celé odpoledne a baví to i mé děti, které jsou jako mávnutím kouzelného proutku v lese najednou až zázračně hodné. Aby taky ne, když mají před sebou doslova koberce z borůvčí plných modrých borůvek, kterým se zkrátka nedá odolat!
(Zdroj fotky: Freepik.com)
Domů si pak kromě špinavých triček, kalhot, prstů a obličejů obvykle vezeme ještě tento temně modrý poklad plný vitaminu C. Z části pak celé rodině upeču jejich oblíbený borůvkový koláč a část si zavařím na později. Není totiž nic lepšího, než vánoční francouzský toast s borůvkovou zavařeninou! Ale o tom třeba někdy jindy. Jak borůvky zavařit, to vám poradím v tomto článku.
Na tu nejlepší borůvkovou zavařeninu budete potřebovat:
- 1 kg borůvek, zbavených stopek a lístků
- 500g cukru krupice
- ½ lžičky mletého badyánu
- ½ lžičky mleté skořice
- pár kapek přírodní vanilkové esence
- 1 lžička kyseliny citronové
Postup:
- Borůvky propláchněte v cedníku studenou vodou a nechte okapat.
- Nasypte je do hrnce, přidejte cukr, mletý badyán a skořici, kápněte vanilkovou esenci a opatrně zahřívejte. Za stálého míchání nechte provařit na mírném ohni deset minut.
- Nakonec vmíchejte lžičku kyseliny citronové, zamíchejte a rozdělte do čistých sklenic. Zavíčkujte a obraťte dnem vzhůru.
Tipy na servírování
Tato voňavá borůvková zavařenina si přímo říká o mnoho způsobů využití. Můžete ji použít jako náplň do borůvkových knedlíků, namazat na palačinky nebo lívance, ozdobit jí kynuté koláčky nebo ji vmíchat do dezertů. Protože je poměrně tekutá, můžete ji také použít jako přeliv na knedlíky či jako doplněk k masovým pokrmům, třeba místo oblíbených brusinek.
Pro Dudlu napsala: Andrea Bělohradská
Vyberte si na Dudlu vychytávky do kuchyně:
- Podpořte článek nákupem: Hrnků, nádobí a kuchyňských vychytávek
- Pokračujte v čtení: Jak vybrat indukční varnou desku? a Blogu o vaření?