V dnešní době už je na světě tolik receptů, že bychom to snad ani nespočítali. Ovšem máme tu i pár těch nejproslulejších. Troufla bych si říct, že řízky patří mezi jedna z nejznámějších českých jídel. A protože někteří nemusí mít extrémně dobré zkušenosti s vařením a neví si možná občas rady, rozhodla jsem se v tomto článku objasnit, jak správně usmažit řízky.
Záleží pouze na vás, jaké řízky si uvaříte - mohou být třeba kuřecí a nebo hovězí. Mně asi více chutnají kuřecí. Záleží ale na tom, co máte rádi. Setkala jsem se i s lidmi, kteří nejedli vepřové maso a naopak.
Co budeme na smažení řízků potřebovat?
- Samozřejmě maso - to je ta nejdůležitější ingredience
- Strouhanku
- Mouku
- Rozkvedlaná vajíčka
Jak budeme postupovat?
Nejdříve si vyndáme maso z krabičky a očistíme jej. Poté si připravíme do tří talířů ingredience v pořadí mouka, vajíčko, strouhanka. Až to budeme mít, začneme jednotlivé kusy masa obalovat. Poté vložíme na rozpálenou pánvičku. Je důležité, abychom si řízky hlídali, nesmí totiž zčernat, to by asi moc k jídlu nebyly. Ideální je je nechat smažit na střední, nebo nižší teplotě. Je tak menší pravděpodobnost, že se řízky nepovedou a vy je tak uhlídáte.
Smažení řízků se zdá poměrně snadným úkolem, ale bohužel tomu tak není. Už několikrát se mi totiž stalo, že jsem řízky připálila, zčernaly a nebo jsem je osmažila málo. Správně by řízky měly být usmažené dozlatova. Pokud uvidíte, že už se dozlatova barví, je to ten správný čas řízky z pánvičky vyndat. A s čím se řízky obvykle servírují? Někdo je jí s chlebem, ale klasickou přílohou jsou buď šťouchané brambory, nebo jen stačí i uvařené ve vodě. Kromě brambor k řízkům také můžete přidat zeleninu (například rajčata, okurky, kdo má co rád, aby byla strava pestřejší a bohatší).
Pro Dudlu napsala: Simona Holá