Omlouváme se, ale z důvodu stěhování skladů do nového a restrukturalizaci firmy Gadgets House s.r.o. obchod je dočasně nefunkční a objednávky se nevyřizují. Situaci se snažíme vyřešit, děkujeme za pochopení.

Jak správně smažit řízky?

V dnešní době už je na světě tolik receptů, že bychom to snad ani nespočítali. Ovšem máme tu i pár těch nejproslulejších. Troufla bych si říct, že řízky patří k nejoblíbenějším českým jídlům. Pokud je milujete i vy, ale ne vždy se vám zadaří připravit řízky křehké, v tomto článku vám poradím, jak na to.

smazit-rizky
Jak správně smažit kuřecí řízky?

Co budete potřebovat

Záleží pouze na vás, jaké řízky si připravíte - mohou být třeba kuřecí, krůtí nebo vepřové. 

Na obalení a usmažení řízků si připravte tyto ingredience:

  • maso dle výběru, nakrájené na plátky o tloušťce zhruba 1 cm
  • sůl a čerstvě mletý pepř
  • rozkvedlaná vajíčka
  • strouhanku
  • dostatek oleje (řízky v nich musí doslova plavat), řepkového nebo slunečnicového


Jak řízky usmažit

  1. Nejdříve si vyndejte maso z krabičky a omyjte ho. Poté si připravte do dvou talířů ingredience v pořadí vajíčko, strouhanka. Maso jemně osolte a opepřete.

  2. Jednotlivé kusy masa postupně obalujte ve vajíčku a pak ve strouhance. Odložte zatím stranou na čistý talíř.

  3. V silnostěnné pánvi rozehřejte olej a když začne jemně perlit, vložte do něj obalené řízky. Při středně vysoké teplotě opékejte z každé strany zhruba 5 minut, aby řízky získaly jemnou zlatavou barvu. Pozor ale, aby nebyly příliš tmavé, takové řízky by totiž byly hořké.


Smažení řízků se zdá poměrně snadným úkolem, ale bohužel tomu tak není. Už několikrát se mi totiž stalo, že jsem řízky připálila, zčernaly a nebo jsem je osmažila málo. Správně by řízky měly být usmažené dozlatova. Pokud uvidíte, že už se dozlatova barví, je to ten správný čas řízky z pánvičky vyndat.

A s čím se řízky obvykle servírují? Někdo je jí s chlebem, ale klasickou přílohou jsou buď šťouchané brambory, nebo jen stačí i uvařené ve vodě. Kromě brambor k řízkům také můžete přidat zeleninu (například rajčata, okurky, kdo má co rád, aby byl výsledný pokrm pestřejší a bohatší).


Pro Dudlu napsala: Simona Holá | Edit: Andrea B.

Vyberte si vychytávky do kuchyně:

Pokračujte v čtení blogu: