Co je kuskus a jak ho připravit?

Kuskus je výborná surovina, která se dá velmi rychle uvařit a kombinovat s velkým množstvím zeleniny - například s pečenou dýní. Podzim už je tady a nikdy není na škodu si pochutnat na výborném podzimním kuskusu, který je jednou ze symbolik podzimu.

Kuskus se dá uvařit na vícero způsobů, dneska si tady ale připomeneme ten pravý podzimní, který někteří z vás ani možná neznají. Ale proč ho nezkusit? Pokud už vám došla inspirace a chtěli byste zkusit něco nového, podzimní kuskus bude na sto procent to pravé ořechové.

Co budeme potřebovat?

  1. Olivový olej
  2. 250 gramů celozrnného kuskusu
  3. Javorový sirup
  4. Rozinky
  5. Bylinky
  6. Dýňová semínka
  7. Pistácie (může být i kešu, pokud máte rádi)
  8. Nakrájenou dýni (na malé kostičky)
  9. Nakrájenou mrkev (na malé kostičky)
  10. Cizrnu (sterilizovanou)
  11. Dvě kusy šalotky
  12. Lahůdkové droždí
  13. Koření
  14. Sůl - normální, může být ale i himalájská, nebo mořská (záleží na preferencích každého jedince)


Jak budeme postupovat?

Nejdříve smícháme olivový olej, javorový sirup a rozinky.

Do druhé misky si dáme zbytek našich zbylých surovin (to znamená nakrájené kousky dýně, mrkve, cizrny, šalotky, lahůdkového droždí, koření, olivového oleje a soli), vše pořádně promícháme.

Do vyhřáté trouby dáme druhou mističku na třicet minut při 200°C.

Do kastrůlku dáme kuskus, zeleninový vývar, necháme asi deset minut vařit.

Poté jej vyndáme do misky, přidáme k němu upečenou dýni a cizrnu z trouby, promícháme.

Přidáme bylinky (podle toho, jak kdo má rád - můžou být jakékoliv), dýňová semínka, pistácie, zálivku a opět pořádně promícháme.

A výborný podzimní kuskus, kterým můžete pohostit návštěvu, nebo si na něm můžete pochutnat vy sami je na světě. Tento pokrm je velmi chutný a hlavně není náročný na přípravu, takže pokud hledáte nějaký pokrm, který lze rychle připravit, kuskus je ideální.

Pro Dudlu napsala: Simona Holá