K podzimu kromě barevného listí, dýňové polévky a pouštění draků neodmyslitelně patří i sběr a následné louskání vlašských ořechů. Pokud jste ořechů našli málo nebo jich většinu snědli již při jejich loupání, nemusíte si s uchováváním ořechů lámat hlavu.
Jak uchovat vyloupané vlašské ořechy? (Zdroj fotky: Freepik.com)
Použijete je do ořechové náplně svatomartinských rohlíčků, nasekáte je do jablečného štrůdlu, nebo je namelete do vánočního cukroví. Pokud jste však stejně jako já jejich vášnivý sběratel, který je nezvedá ze země pouze na vlastní zahradě, nýbrž i ve veřejných alejích, budete si v určitém bodě této sběratelské aktivity klást otázku, jak vyloupané vlašské ořechy uchovat, aby vám vydržely co možná nejdéle, ideálně do příští sezóny. Ořechy totiž mají tendenci žluknout, chutnají molům a jsou náchylné k plísním. Nesprávným uskladněním byste tak o ně mohli přijít, takže by přišly vniveč veškerá vaše trpělivost a čas při jejich loupání. A to by byla přece škoda.
Pokud ořechy plánujete brzy spotřebovat, postačí, když je nasypete do obyčejných papírových sáčků a umístíte je na suché, chladné a temné místo. Plánujete-li ořechy sníst do třech až čtyřech měsíců, můžete je uchovat v lednici. V tom případě vložte vyloupaná jádra do vzduchotěsné nádoby nebo do silnějšího igelitového sáčku se zipem. Tím se zabrání nežádoucímu přejímání pachů z chladničky.
Uskladníte-li vlašské ořechy v mrazáku, vydrží vám tam až dvanáct měsíců. Opět je nasypete do silnějšího pytlíku nebo do uzavíratelné plastové krabičky a označíte názvem potraviny a datem spotřeby. Takto se dají mrazit jak celá jádra, tak i pomletá. Co do délky spotřeby je však nejefektivnějším způsobem zavařování ořechů nasucho. Vyloupaná a vyschlá jádra ořechů můžete zavařovat v mikrovlnné troubě nebo klasicky v hrnci na sporáku. V obou případech každopádně ořechy naskládejte do precizně vymytých a vysušených sklenic cca jeden centimetr pod okraj.
Použijete-li mikrovlnku, umístěte do ní plnou sklenici s ořechy, troubu zapněte na nejnižší výkon a počkejte cca tři minuty. Poté sklenici vyjměte, novým víčkem okamžitě uzavřete, otočte dnem vzhůru a nechejte tzv. zatáhnout. Pokud se rozhodnete pro zavařování v hrnci, naplněné sklenice zavíčkujte a vložte dovnitř. Jelikož musí být zcela ponořené, zatižte je, aby neměly sklon vyplavávat. Posléze zavařujte cca devadesát minut při teplotě kolem pětaosmdesáti stupňů Celsia. Po vyjmutí nechte sklenice vychladnout a uskladněte je na suchém, chladném a temném místě. Pomocí této metody vám vlašáky vydrží i několik let. Nicméně s tolika výtečnými recepty na ořechové dobroty vám garantuji, že to snad ani nebude potřeba.
Pro Dudlu napsala: Tereza Strohmeierová
Vyberte si na Dudlu vychytávky do kuchyně:
- Podpořte článek nákupem: Hrnků, nádobí a kuchyňských vychytávek
- Pokračujte v čtení: Jak vybrat indukční varnou desku? a Blogu o vaření?