Omlouváme se, ale z důvodu stěhování skladů do nového a restrukturalizaci firmy Gadgets House s.r.o. obchod je dočasně nefunkční a objednávky se nevyřizují. Situaci se snažíme vyřešit, děkujeme za pochopení.

Jak uplést vánočku?

Hitem letošních Vánoc je domácí vánočka. Chtěli byste si i vy upéct vánočku, ale obáváte se pletení? Přijde vám, že si zákonitě musíte při pletení zamotat ruce? Nebojte, to zvládnete. Máme pro vás několik rad a tipů, které vám zajistí dokonalou vánočku. 

jak-uplest-vanocku

Jak nejlépe uplést vánočku? (Zdroj fotky: Freepik.com)

Vánočka z devíti pramenů

My vám přinášíme ten nejtradičnější návod na pletení vánočky, a to z devíti pramenů. I když v dnešní době už je větším trendem v domácím pečení pletení ze šesti, devět pramenů má svůj význam. Vánočka z devíti pramenů se peče ve třech patrech. Čtyři spodní prameny představují slunce, zemi, vodu a vzduch. Tři prameny uprostřed symbolizují rozum, vůli a cit. Dva vrchní prameny zamotané jeden do druhého pak symbolizují vědění a lásku.

Těsto jako základ

Uplést vánočku už je jen takové sladké finále cesty s dokonalým těstem. Pokud nebudete mít dokonalé těsto, hezkou vánočku neupletete.

Zde je pár tipů pro to nejlepší těsto na vánočku:

  • Máslo přijdete až nakonec.

  • Všechny ingredience na vánočku, kromě másla a rozinek, zpracujte v robotu.

  • Jakmile budete mít kompaktní těsto, tak přidejte máslo a nechte robot pracovat.

  • Rozinky zapracujte už jen krátce do hotového těsta. Těsto se nesmí trhat. Vše je výsledkem dlouhého zpracovávání a aktivování lepku. Když vezmete těsto do rukou a roztáhnete jej, tak musí být pružné a nesmí se trhat.

  • Nenamáčejte rozinky. Rozinky vykoupané celý den v rumu jsou fajn. Pokud je ale řádně neosušíte, tak se vám mohou jednotlivé prameny trhat. Zkuste sáhnout po zlatých rozinkách a nenamáčet je vůbec.

  • Těsto nesmí oschnout. Při kynutí těsto překryjte místo utěrky potravinářskou folií.


Jak jednoduše uplést vánočku?

Vánočka z devíti pramenů se neplete ze všech devíti najednou, ale má tři vrstvy. Vykynuté těsto si rozdělte na 9 stejně velkých kousků ze kterých vyválejte prameny o délce přibližně 25 cm.

  1. Připravte si vedle sebe první čtyři prameny. Můžete plést od začátku nebo od středu, my začneme od středu. Chytněte uprostřed druhý pramen a jeho dolní polovinu přeložte přes první pramen doleva.

  2. To samé udělejte se čtvrtým pramenem přes třetí. Vezměte druhý pramen (původně první) a přeložte jej přes třetí doprava (mezi třetí a čtvrtý pramen).

  3. Čtvrtý pramen přeložte doleva přes třetí (mezi druhý a třetí) a druhý přes první.  Druhý pramen přes třetí, nový druhý pramen přes první.

  4. Čtvrtý pramen přes třetí, druhý pramen přes třetí, nový druhý pramen přes první a čtvrtý pramen přes třetí.

  5. To samé opakujte s druhou polovinou pramenů. Základ máte hotový, položte jej na plech s pečícím papírem a rukou do jeho středu po celé délce připravte prohlubeň pro cop ze tří pramenů.

  6. Je čas na cop ze tří pramenů. Klasický copánek, ale kdyby někdo neznal, tak si to zopakujeme. Položte si vedle sebe tři prameny a pleťte od středu. První pramen přes druhý, třetí pramen přes druhý a stále dokola. Proč plést od středu?

    Začátečník se tak vyhne nechtěnému natahování pramenů během pletení, ty se pak mohou ztenčit nebo dokonce prasknout. Cop položte na spodek vánočky ze čtyř a také do něj rukou udělejte prohlubeň po celé délce. Druhý pramen jednoduše smotejte do spirály k sobě dohromady. Položte na zbytek vánočky tak, že konce povytáhněte, ať je můžete zahnout až pod vánočku.

kuchynske-vychytavky


A je hotovo, žádná věda, jen trochu té ruční práce. Celou vánočku ještě nechte alespoň hodinu kynout pod utěrkou. Nakynutou vánočku potřete rozšlehaným vajíčkem a posypte plátky mandlí. Troubu si vyhřejte na 200°C. Po vložení vánočky ihned stáhněte na 160°C (horní a dolní ohřev) a pečte dozlatova. Doba pečení záleží na velikosti vánočky 40 - 60 minut.


Pro Dudlu napsala: Vendula Laštovková | Edit: Andrea B.

Vyberte si vychytávky do kuchyně:

Pokračujte v čtení blogu: