Jak uplést vánočku?

Hitem letošních Vánoc je domácí vánočka. Chtěli byste si i vy upéct vánočku, ale obáváte se pletení? Přijde vám, že si zákonitě musíte při pletení zamotat ruce? Nebojte, to zvládnete. Máme pro vás několik rad a tipů, které vám zajistí dokonalou vánočku. Návodů na pletení je spousta, stejně tak možností.

jak-uplest-vanocku

Jak uplést vánočku? (Zdroj fotky: Freepik.com)

My vám přinášíme ten nejtradičnější, a to je z 9 pramenů. I když v dnešní době už je větším trendem v domácím pečení pletení ze šesti. 9 pramenů má však svůj význam. Vy přeci chcete tu pravou vánoční tradici, ne?

Uplést vánočku už je jen takové sladké finále cesty s dokonalým těstem. Pokud nebudete mít dokonalé těsto, tak hezkou vánočku neupletete. Pár tipů pro to nejlepší těsto na vánočku: Máslo přijdete až nakonec. Všechny ingredience na vánočku, kromě másla a rozinek, zpracujte v robotu. Jakmile budete mít kompaktní těsto, tak přidejte máslo a nechte robot pracovat. Trvá to dlouho, ale trpělivost růže, v tomto případě dokonale hladké těsto, přináší.

Rozinky zapracujte už jen krátce do hotového těsta. Těsto se nesmí trhat. Vše je výsledkem dlouhého zpracovávání a aktivování lepku. Když vezmete těsto do rukou a roztáhnete jej, tak musí být pružné a nesmí se trhat. Nenamáčejte rozinky. Rozinky vykoupané celý den v rumu jsou fajn. Pokud je ale řádně neosušíte, tak se vám mohou jednotlivé prameny trhat. Zkuste sáhnout po zlatých rozinkách a nenamáčet je vůbec. Těsto nesmí oschnout.

Při kynutí těsto překryjte místo utěrky potravinářskou folií. Jak uplést vánočku z 9 pramenů? Vánočka z devíti pramenů se neplete ze všech devíti najednou, ale má 3 vrstvy. První je upletená ze 4 pramenů, druhá ze 3 a poslední ze dvou. Vše pečlivě poskládané na sebe. Proč zrovna z 9 pramenů? 4 spodní prameny symbolizují 4 živly - voda, slunce, oheň, vzduch 3 prostřední prameny spojují - rozum, vůli a cit 2 horní prameny vše završí - láskou a věděním Vykynuté těsto si rozdělte na 9 stejně velkých kousků ze kterých vyválejte prameny o délce přibližně 25 cm.

Připravte si vedle sebe první 4 prameny. Můžete plést od začátku nebo od středu, my začneme od středu. Chytněte uprostřed druhý pramen a jeho dolní polovinu přeložte přes první pramen doleva. To samé udělejte se čtvrtým pramene přes třetí. Vezměte druhý pramen (původně první) a přeložte jej přes třetí doprava (mezi třetí a čtvrtý pramen). Čtvrtý pramen přeložte doleva přes třetí (mezi druhý a třetí) a druhý přes první. Uf, první pách přeložení, oddychněte a pokračujte. Druhý pramen přes třetí, nový druhý pramen přes první.

Čtvrtý pramen přes třetí, druhý pramen přes třetí, nový druhý pramen přes první a čtvrtý pramen přes třetí. Hurá zvládli jste zaplést první půlku, to samé opakujte s druhou polovinou. Základ máte hotový, položte jej na plech s pečícím papírem a rukou do jeho středu po celé délce připravte prohlubeň pro cop ze 3 pramenů. Je čas na cop ze 3 pramenů. Klasický copánek, ale kdyby někdo neznal, tak si to zopakujeme. Položte si vedle sebe 3 prameny a pleťte od středu. První pramen přes druhý, třetí pramen přes druhý a stále dokola. Proč plést od středu?

Začátečník se tak vyhne nechtěnému natahování pramenů během pletení, ty se pak mohou ztenčit nebo dokonce prasknout. Cop položte na spodek vánočky ze čtyř a také do něj rukou udělejte prohlubeň po celé délce. 2 pramen jednoduše smotejte do spirály k sobě dohromady. Položte na zbytek vánočky tak, že konce povytáhněte, ať je můžete zahnout až pod vánočku.

A je hotovo, žádná věda, jen trochu té ruční práce. Celou vánočku ještě nechte alespoň hodinu kynout pod utěrkou. Nakynutou vánočku potřete rozšlehaným vajíčkem a posypte plátky mandlí. Troubu si vyhřejte na 200°C. Po vložení vánočky ihned stáhněte na 160°C (horní a dolní ohřev) a pečte dozlatova. Doba pečení záleží na velikosti vánočky 40 - 60 minut.

Pro Dudlu napsala: Vendula Laštovková

Vyberte si na Dudlu kuchyňské vychytávky a doplňky:

 

Nastavení cookies

Používáme cookies, abychom Vám umožnili pohodlné prohlížení webu a díky analýze provozu webu neustále zlepšovali jeho funkce, výkon a použitelnost

Nezbytné (vždy aktivní nelze vypnout)
Tyto cookies jsou potřeba, aby web fungoval správně
Analytické
Pomáhají nám pochopit, jak web používáte. S jejich pomocí ho můžeme zlepšovat
Profilující (marketingové)
Díky těmto cookies vám můžeme zobrazovat relevantní obsah a reklamy, které pro vás mohou být zajímavé a užitečné

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení