Jak uplést vánočku?

Hitem letošních Vánoc je domácí vánočka. Chtěli byste si i vy upéct vánočku, ale obáváte se pletení? Přijde vám, že si zákonitě musíte při pletení zamotat ruce? Nebojte, to zvládnete. Máme pro vás několik rad a tipů, které vám zajistí dokonalou vánočku. Návodů na pletení je spousta, stejně tak možností.

jak-uplest-vanocku

Jak uplést vánočku? (Zdroj fotky: Freepik.com)

My vám přinášíme ten nejtradičnější, a to je z 9 pramenů. I když v dnešní době už je větším trendem v domácím pečení pletení ze šesti. 9 pramenů má však svůj význam. Vy přeci chcete tu pravou vánoční tradici, ne?

Uplést vánočku už je jen takové sladké finále cesty s dokonalým těstem. Pokud nebudete mít dokonalé těsto, tak hezkou vánočku neupletete. Pár tipů pro to nejlepší těsto na vánočku: Máslo přijdete až nakonec. Všechny ingredience na vánočku, kromě másla a rozinek, zpracujte v robotu. Jakmile budete mít kompaktní těsto, tak přidejte máslo a nechte robot pracovat. Trvá to dlouho, ale trpělivost růže, v tomto případě dokonale hladké těsto, přináší.

Rozinky zapracujte už jen krátce do hotového těsta. Těsto se nesmí trhat. Vše je výsledkem dlouhého zpracovávání a aktivování lepku. Když vezmete těsto do rukou a roztáhnete jej, tak musí být pružné a nesmí se trhat. Nenamáčejte rozinky. Rozinky vykoupané celý den v rumu jsou fajn. Pokud je ale řádně neosušíte, tak se vám mohou jednotlivé prameny trhat. Zkuste sáhnout po zlatých rozinkách a nenamáčet je vůbec. Těsto nesmí oschnout.

Při kynutí těsto překryjte místo utěrky potravinářskou folií. Jak uplést vánočku z 9 pramenů? Vánočka z devíti pramenů se neplete ze všech devíti najednou, ale má 3 vrstvy. První je upletená ze 4 pramenů, druhá ze 3 a poslední ze dvou. Vše pečlivě poskládané na sebe. Proč zrovna z 9 pramenů? 4 spodní prameny symbolizují 4 živly - voda, slunce, oheň, vzduch 3 prostřední prameny spojují - rozum, vůli a cit 2 horní prameny vše završí - láskou a věděním Vykynuté těsto si rozdělte na 9 stejně velkých kousků ze kterých vyválejte prameny o délce přibližně 25 cm.

Připravte si vedle sebe první 4 prameny. Můžete plést od začátku nebo od středu, my začneme od středu. Chytněte uprostřed druhý pramen a jeho dolní polovinu přeložte přes první pramen doleva. To samé udělejte se čtvrtým pramene přes třetí. Vezměte druhý pramen (původně první) a přeložte jej přes třetí doprava (mezi třetí a čtvrtý pramen). Čtvrtý pramen přeložte doleva přes třetí (mezi druhý a třetí) a druhý přes první. Uf, první pách přeložení, oddychněte a pokračujte. Druhý pramen přes třetí, nový druhý pramen přes první.

Čtvrtý pramen přes třetí, druhý pramen přes třetí, nový druhý pramen přes první a čtvrtý pramen přes třetí. Hurá zvládli jste zaplést první půlku, to samé opakujte s druhou polovinou. Základ máte hotový, položte jej na plech s pečícím papírem a rukou do jeho středu po celé délce připravte prohlubeň pro cop ze 3 pramenů. Je čas na cop ze 3 pramenů. Klasický copánek, ale kdyby někdo neznal, tak si to zopakujeme. Položte si vedle sebe 3 prameny a pleťte od středu. První pramen přes druhý, třetí pramen přes druhý a stále dokola. Proč plést od středu?

Začátečník se tak vyhne nechtěnému natahování pramenů během pletení, ty se pak mohou ztenčit nebo dokonce prasknout. Cop položte na spodek vánočky ze čtyř a také do něj rukou udělejte prohlubeň po celé délce. 2 pramen jednoduše smotejte do spirály k sobě dohromady. Položte na zbytek vánočky tak, že konce povytáhněte, ať je můžete zahnout až pod vánočku.

A je hotovo, žádná věda, jen trochu té ruční práce. Celou vánočku ještě nechte alespoň hodinu kynout pod utěrkou. Nakynutou vánočku potřete rozšlehaným vajíčkem a posypte plátky mandlí. Troubu si vyhřejte na 200°C. Po vložení vánočky ihned stáhněte na 160°C (horní a dolní ohřev) a pečte dozlatova. Doba pečení záleží na velikosti vánočky 40 - 60 minut.

Pro Dudlu napsala: Vendula Laštovková

Vyberte si na Dudlu vychytávky do kuchyně:

 

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení