Jak vyškvařit sádlo?

Sádlo má v českých kuchyních své nezastupitelné místo. Leckteří ho zkoušeli nahradit a vypudit, dokonce má sádlo za sebou i aférku, kdy se ho ultra zastánci zdravé stravy snažili úplně vyhladit a vyhnat z českých kuchyní. A ejhle, najednou je opět superpotravinou. Je spousta možností, jak se v dnešní době k sádlu dostat, ať už od farmáře nebo z krámu.

jak-vyskvarit-sadlo

Jak vyškvařit sádlo? (Zdroj fotky: Freepik.com)

To nejlepší sádlo si ale můžete vyškvařit i doma. Stačí dodržet pár zásad. Není na tom nic složitého. Jako bonus k tomu budete mít vynikající křupavé škvarečky. Sádlo nepatřÍ jen do kuchyně, jeho využití je široké: základ do léčivých i kosmetických mastí nebo třeba jako impregnace. Jak vyškvařit sádlo doma? Pro škvaření domácího sádla si připravte: syrové hřbetní sádlo, trochu vody, co nejširší hrnec, sklenice na vyškvařené sádlo a hodně času.

Hřbetní sádlo nakrájejte velkým a ostrým nožem na stejné kostičky o velikosti přibližně jeden centimetr. Při krájení sádla si dejte opravdu záležet. Čím více budete mít kostičky stejnoměrné, tím lepší budou výsledné škvarečky. Žádné spálené malé pucky nebo nevyškvaření obři. Nakrájené kostičky sádla dejte do hrnce, přilijte trochu vody, jen aby se rozlila po dně hrnce, a přiklopte poklicí. Přiveďte vodu k varu, a pak na středním plamenu nechte sádlo pod pokličkou přibližně 30 - 60 minut dusit. Záleží na množství, které děláte najednou.

Pod pokličkou se sádlo lépe prohřeje a začne pouštět potřebný tuk. U škvaření sádla je důležitá trpělivost. Dusící se sádlo příjemně šumí. Jakmile začnou škvarky zlátnou, tak občas promíchejte. Poklici už nedávejte. Buďte trpěliví, to zlátnutí se dostaví, určitě nezvyšujte teplotu pod sádlem! Když v nedočkavosti zvýšíte teplotu, tak se drobné škvarky začnou připalovat u dna. Hořká chuť by se rozvinula v sádle, a vy pak můžete celé dílo poslat expresem do popelnice. Zbývá sádlo scedit.

Pro vaši bezpečnost je lepší, když horké sádlo necháte chvilku vychladnout. Samozřejmě ne do stavu, kdy zatuhne, ale to nějakou dobu trvá, takže času je dost. Zchladlé sádlo přeceďte a oddělte od něj škvarky. Jestli si chcete nechat škvarky celé, tak je jen uložte do krabičky. Pokud z nich budete dělat například pomazánku, tak je ještě můžete zmáčknout v ručním lisu na brambory. Tím z nich vymačkáte veškeré sádlo. Přecezené sádlo slijte do sklenic a uložte do chladu. Nemusíte skladovat přímo v lednici, stačí chladná spíž. Při správném skladování vám sádlo vydrží minimálně rok. Trpělivost sádlo přináší. Ten čas za to stojí. Lepší řízky než smažené na sádle prostě nejsou. Pustíte se do škvaření sádla také?

Pro Dudlu napsala:Vendula Laštovková

Vyberte si na Dudlu vychytávky do kuchyně:

 

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení