Jak zavařit cuketu?

Cukety jsou velmi bohaté na cenné živiny. Obsahují například vitamíny A, B, C, vlákninu, vápník, hořčík, železo, fosfor a další látky. Pomáhají zlepšovat zrak, odbourávat stres, posilovat srdce nebo také zlepšovat činnost mozku. Zároveň působí blahodárně při cukrovce a dně.

Cuketa se dá připravovat na mnoho způsobů. Ale co s ní, pokud máte nějaké přebytky, které potřebujete rychle zpracovat? Jednou z možností zpracování je zavaření cukety. Jak zavařit cuketu tak, abyste ji měli i mimo sezónu kdykoliv k dispozici?

Zavařit cuketu je možné hned na několik způsobů. Pokud máte rádi mírně sladkokyselou chuť, tak se vám bude určitě zamlouvat následující recept. Nejprve je důležité cuketu zbavit všech jadýrek a důkladně ji omýt. Poté stačí jen 2 kg cuket nahrubo nastrouhat na struhadle. Následně je potřeba oloupat 2 cibule a také je nastrouhat.

kuchynske-vychytavky

Poté smíchejte nastrouhanou cibuli s cuketou, přidejte 1 lžíci soli, 5 lžic octa, 1 lžičku kmínu a cukru podle chuti. Takto připravenou směs nechte přibližně půl hodiny odležet. Připravte si zavařovací sklenice a naplňte je připravenou směsí. Zavařujte přibližně 30 minut při 85 °C. Takto zavařenou cuketu si můžete vychutnat třeba jako přílohu k masu nebo ji použít do bezmasých receptů.

Další možností, jak zavařit cuketu, je připravit ji podobně, jako se zavařují okurky. Do nálevu tedy přidejte cibuli, mrkev, nové koření, bobkový list, celý černý pepř, hořčičné semínko a kopr. Na nálev pak budete potřebovat vodu, sůl, ocet, cukr a kyselinu citronovou.

Velkou oblibu si u vás určitě získá i cuketová čalamáda, která se stane skvělou přílohou k pečenému nebo grilovanému masu. Hodí se i do omáček nebo třeba jen tak na opečený toast. Cuketu oloupejte, omyjte a nakrájejte na půlcentimetrové kostky. Poté je promíchejte v hrnci se solí a nechte chvíli odležet. Pak přidejte ostatní suroviny a promíchejte. Nakonec už jen stačí zavařit 20 minut na 85 °C.

Pro Dudlu napsala: Petra Velíková