Co bylo dřív? Vejce nebo slepice? Za mě jednoznačně vejce, ale každý na to má svou teorii. Dnes tu nejsme od teoretizování, ale vrhneme se na vaření. Vejce jsou bohatým zdrojem bílkovin. Mohlo by se zdát, že vaření vajíček není žádná věda. Vážně na tom není nic do doby, než se začnete o proces vaření vajíček zajímat.
Jak uvařit vejce na hniličku? (Zdroj fotky: Freepik.com)
Už vám nestačí jen převařená vajíčka natvrdo s namodralým okrajem žloutku, která krájíte napůl a zdobíte jimi chlebíčky s bramborovým salátem. U nás je nejoblíbenější vajíčko na hniličku. Co to je? Bílek je tuhý, ale žloutek je tekutý. No, teď přichází to ale. Jak uvařit vejce na hniličku?
U vaření vajíček ve skořápce dělíme stupeň uvaření do tří skupin. Vejce na měkko – tekutý žloutek a bílek může být také mírně tekutý. Vejce na hniličku – tekutý žloutek a tuhý bílek. Vejce natvrdo – tuhý žloutek i bílek. Způsoby na vaření vajíček jsou dva. Někdo vkládá do studené vody, někdo až do té vroucí. Já dávám rovnou do studené. Vajíčka by neměla jít do vody z lednice, aby nepraskla.
Vajíčka jsou u nás doma standardně na lince v kuchyňské teplotě, kde se teplota pohybuje okolo 20°C a vajíčka se nekazí, vážně. Do rendlíčku dejte vajíčka v jedné vrstvě. Napusťte studenou vodu do výšky maximálně 5 cm nad vajíčka, osolte a dejte vařit. Jakmile začne voda vřít, vajíčka odstavte z plotýnky, přiklopte pokličkou a nechte 6 - 8 minut stát. Hodně také záleží, zda máte vajíčka velikost S nebo XL. Po uplynutí potřebné doby vajíčka slijte a nalijte na ně ledovou vodu, aby se dobře loupala a zastavil se proces vaření.
Přichází okamžik pravdy, zda jsou vajíčka správně uvařená. Nepovedlo se vám to hned napoprvé? Nezoufejte a zkuste u stejných vajíček příště dobu odstání zkrátit. Jestli si hned napoprvé užíváte krásně tekutý žloutek, tak gratuluji.
Pro Dudlu napsala: Vendula Laštovková
Vyberte si na Dudlu vychytávky do kuchyně:
- Podpořte článek nákupem: Hrnků, nádobí a kuchyňských vychytávek
- Pokračujte v čtení: Jak vybrat indukční varnou desku? a Blogu o vaření?