Je možné, že vaše kuchařské pokusy zrovna nedopadly. Nebo jste omylem nestáhli plotýnku pod gulášem, který měl už jen lehce probublávat. Výsledkem je minimálně připálený hrnec. Máte chuť hrnec hned vyhodit? Jo, to já občas taky, ale hrnce nejsou zrovna spotřební zboží. Je tedy lepší se je naučit pořádně vyčistit, než kupovat nové. Ale jak? Jak vyčistit připálený hrnec?
Jak vyčistit připálený hrnec? (Zdroj fotky: Freepik.com)
Dopřejte hrnci čas se solnou lázní Na dno připáleného hrnce nalijte vodu a přijdete hodně soli. Klidně půl kila nebo i celé kilo. Vodu se solí přiveďte k varu a odstavte. Hrnec nechte hodinku odmočit. Po hodině vezměte dřevěnou vařečku nebo špachtli a odstraňte co nejvíce připálenin. Pokud se vám jen lehce chytla omáčka, tak máte hotovo. Zbytky stačí vzít houbičkou nebo kartáčem na nádobí při mytí.
Jestli váš hrnec stále vypadá jako by vylezl z uhelného dolu, tak musíte nasadit těžší kalibr. Je třeba přitvrdit? Povolejte do zbraně citron nebo ocet. Na dno nádoby opět nalijte vodu, přidejte stejné množství octa nebo citrónové šťávy. Hrnec postavte na sporák a vodu s octem přiveďte k varu. Vařte přibližně 10 minut, odstavte a nechte odmočit. Tenhle způsob odstraňování připálenin má ještě jednu výhodu. Ocet pohlcuje pachy. Pokud vám připálené jídlo doma i trochu zasmradilo, vaření vody s octem pachy pohltí. Hrnec nechte nějakou dobu odmočit. Poté zkuste dřevěnou špachtlí odstranit co nejvíce připálenin.
Pořád nic? Voláme na pomoc jedlou sodu. Pozor, jedlá soda není vhodná na nepřilnavé povrchy a hliník. Postup stejný jako u vody s octem, jen tentokrát při varu ještě přidejte celý pytlíček jedlé sody a vařte minimálně 15 minut. Doba varu záleží na znečištění hrnce. Odmočit, oškrábat, umýt. Tohle jsou tipy a triky, na které jistě máte všichni suroviny doma.
Máme pro vás i pár dalších tipů. Coca Cola - Cola obsahuje kyselinu fosforečnou, kterou obsahuje i spousta čistících přípravků. Colu nalijte do hrnce a nechte působit. Až se připáleniny začnou uvolňovat, pomožte jim dřevěnou špachtlí. Sypký prací prášek - Na půl litru vody dejte 2 velké polévkové lžíce pracího prášku a přiveďte k varu. Vařte, dokud se připáleniny nezačnou odlupovat. Jestli využijete tuto radu, tak nezapomeňte hrnec následně řádně umýt saponátem na nádobí. Jestli selhaly veškeré výše uvedené způsoby, je čas sáhnout po chemii. Na trhu existuje spousta přípravků. No, a pokud selže i chemie, radujte se je čas si koupit nový hrnec.
Pro Dudlu napsala: Vendula Laštovková