Jak zahustit řídkou marmeládu?

Marmeláda je skvělý sladký doplněk k snídani, dezertům a pečivu, ale mnohdy se může stát, že marmeláda, kterou máme doma, je příliš řídká a ,,vodová". To může být způsobeno několika faktory, jako například použitím málo ovoce, nedostatečným vařením nebo použitím nedostatečného množství třtinového, nebo normálního cukru. Následující článek se zaměří na různé metody, jak zahustit řídkou marmeládu a jak dosáhnout dokonalé konzistence naší marmelády.

jak-zahustit-ridkou-marmeladu

Metoda vaření marmelády

Prvním krokem k zahuštění marmelády je uvaření. Pokud je vaše marmeláda příliš řídká, může to být způsobeno nedostatečným vařením. Proto byste měli marmeládu vařit déle než obvykle, aby se voda vypařila a konzistence se zahušťovala.

Návod na zahuštění marmelády vařením

Přidejte do hrnce marmeládu a zapněte plotýnku na střední teplotu. Přidejte cukr, abyste mohli marmeládu zahušťovat. Pokud používáte cukr, přidejte ho postupně, abyste se vyhnuli příliš sladké marmeládě.

  • Vařte marmeládu po dobu 10-15 minut nebo dokud se nezačne zahušťovat. Můžete stále míchat, aby se zabránilo připálení.

  • Otestujte konzistenci marmelády pomocí metody lžičky. Pokud se marmeláda drží na lžičce, znamená to, že je dostatečně zahuštěná.

  • Pokud je marmeláda stále příliš řídká, opakujte proces vaření s dalším přídavkem cukru, nebo želé.


Zahustit řídkou marmeládu se opravdu může zdát těžké, ale ve skutečnosti na tom nic těžkého není. Jen se toho nesmíte bát a musíte postupovat přesně podle návodu, aby marmeláda byla dostatečně zahuštěná a povedlo se to. Věřím tomu, že vám se to určitě povede. Ze začátku jsem taky ze zahušťování marmelády měla strach, ale postupně jsem se to naučila a teď už to beru jako automatickou věc a vždy se mi zahustit řídkou marmeládu nakonec povede, takže jsem spokojená.

Pro Dudlu napsala: Simona Holá