Omlouváme se, ale z důvodu stěhování skladů do nového a restrukturalizaci firmy Gadgets House s.r.o. obchod je dočasně nefunkční a objednávky se nevyřizují. Situaci se snažíme vyřešit, děkujeme za pochopení.

Jak zahustit řídkou marmeládu?

Marmeláda je skvělý sladký doplněk k snídani, dezertům a pečivu, ale mnohdy se může stát, že marmeláda, kterou máme doma, je příliš řídká a ,,vodová". To může být způsobeno několika faktory, jako například použitím menšího množství ovoce, nedostatečným povařením nebo použitím nedostatečného množství cukru. V tomto článku vám poradím, jak zahustit řídkou marmeládu.

jak-zahustit-ridkou-marmeladu
Jak zahustit řídkou marmeládu do cukroví?

Správné vaření jako základ

Prvním krokem k zahuštění marmelády je uvaření. Pokud je vaše marmeláda příliš řídká, může to být způsobeno nedostatečným vařením. Proto byste měli marmeládu vařit déle než obvykle, aby se voda vypařila a konzistence se zahušťovala.

Návod na zahuštění marmelády vařením 

  1. Přidejte do hrnce marmeládu a zapněte plotýnku na střední teplotu. Přidejte cukr, abyste mohli marmeládu zahušťovat. Pokud používáte cukr, přidejte ho postupně, abyste se vyhnuli příliš sladké marmeládě.

  2. Vařte marmeládu po dobu 10-15 minut nebo dokud se nezačne zahušťovat. Stále míchejte, aby se zabránilo připálení.

  3. Otestujte konzistenci marmelády pomocí metody lžičky. Pokud se marmeláda drží na lžičce, znamená to, že je dostatečně zahuštěná.

  4. Pokud je marmeláda stále příliš řídká, opakujte proces vaření s dalším přídavkem cukru (nejlépe želírovacího) nebo želé.

  5. Kromě cukru můžete vyzkoušet přidat do marmelády také lžičku kyseliny citronové nebo citronovou šťávu, marmeláda pak krásně zhoustne.


Zahustit řídkou marmeládu se opravdu může zdát těžké, ale ve skutečnosti na tom nic těžkého není. Jen se toho nesmíte bát a musíte postupovat přesně podle návodu, aby se vše povedlo tak, jak má.  Ze začátku jsem taky ze zahušťování marmelády měla strach, ale postupně jsem se to naučila a teď už to beru jako automatickou věc a se zahuštění řídké marmelády nemám nikdy problém.

Pro Dudlu napsala: Simona Holá | Edit: Andrea B.

Vyberte si vychytávky do kuchyně:

Pokračujte v čtení blogu: