Maizene kukuřičný škrob, který se vyrábí zpracováním kukuřičných zrn. Jedná se o rafinovanou odtučněnou kukuřičnou mouku, která má typický vzhled v podobě jemného bílého prášku a škrobité konzistence. Nejčastější účel, ke kterému se využívá, je zahušťování nejrůznějších druhů pokrmů. Může způsobovat problémy alergikům, a to z důvodu obsahu bílkovinné složky. Celiakům ovšem nikterak nevadí. Má nízkou kalorickou hodnotu a také neutrální chuť, takže neovlivní výslednou chuť jídel, do kterých je použita.
(Zdroj fotky: Freepik.com)
Maizena obsahuje hned několik cenných a zdraví prospěšných látek. Obsahuje sodík, hořčík, draslík, fosfor, vápník a železo. Kukuřičný škrob by se mohl snadno zaměnit se škrobem bramborový. Jenže na rozdíl od něj neobsahuje solanin. Kukuřičná mouka má blahodárné účinky na zdraví. Dokáže skvěle zklidnit střevní sliznici. Její konzumace taká pomáhá při střevní dyspepsii, která je provázena zácpou střídající průjem, křečemi a zvýšenou plynatostí.
Maizena se skvěle hodí pro přípravu nejrůznějších jídel. Využít se dá například pro zahušťování polévek, omáček a také ovocných šťáv. Svoje využití si najde i při pečení, kdy poslouží ke zjemnění náplní do dortů, výrobě krémů nebo ke zjemnění moučníků jako takových. Hodí se i pro přípravu pudingů.
Při zpracování je ovšem maizenu nutné alespoň 15 minut povařit, a to z toho důvodu, aby byla pro tělo lépe stravitelná. Ideální je přidat ji do horké tekutiny, protože jinak má tendenci vytvářet hrudky. Nejprve je vhodné ji při pokojové teplotě vmíchat do chladné tekutiny. Pozor na to, že omáčky a další maizenou zahušťované pokrmy by se neměly zamrazovat.
Kukuřičný škrob maizena je vyráběn přirozeným přírodním způsobem, a tak si proto zachovává svoje výborné výživové vlastnosti. K jeho výrobě se nepoužívají žádné chemické prostředky.
Pro Dudlu napsala: Petra Velíková
Vyberte si na Dudlu vychytávky do kuchyně:
- Podpořte článek nákupem: Hrnků, nádobí a kuchyňských vychytávek
- Pokračujte v čtení: Jak vybrat indukční varnou desku? a Blogu o vaření?