Omlouváme se, ale z důvodu stěhování skladů do nového a restrukturalizaci firmy Gadgets House s.r.o. obchod je dočasně nefunkční a objednávky se nevyřizují. Situaci se snažíme vyřešit, děkujeme za pochopení.

Jak zamrazit květák?

Pěstujete si květák na zahrádce a máte spoustu přebytků, které nestíháte zpracovat? Nebo jste ho nakoupili hodně do zásoby? Velkou výhodou je to, že květák si můžete i jednoduše zamrazit. Zjistěte, jak zamrazit květák, abyste si mohli dopřát kdykoliv na něj budete mít chuť.

zamrazit-kvetak
Jak nejlépe zamrazit květák?

Jak správně zamrazit květák

Květák je zelenina bohatá na vlákninu a další cenné živiny. Obsahuje vitamíny C a K, kyselinu listovou, vápník, hořčík a draslík. Jeho konzumací posílíte imunitní systém nebo podpoříte a hubnutí. Výborně funguje i na obtíže s ledvinami a močovým měchýřem.

  1. Květák se nezamrazuje v syrové podobě, ale je nutné jej nejprve krátce povařit. Jedině tak si zachová svoji chuť i vzhled. V případě, že se chystáte zamrazit květák ze zahrádky, je možné, že v něm bude i nějaký ten hmyz. Právě z toho důvodu je vhodné vložit jej přibližně na 20 minut do osolené vody.

  2. Praktickým řešením je květák rozdělit na menší kousky. Poté jej očistěte a opláchněte vodou. Takto připravený květák vložte do hrnce se studenou vodou, přidejte trochu soli a citronové šťávy. Ta se postará o zachování vitamínů i barvy květáku.

  3. Vodu přiveďte k varu. Mezitím si připravte druhý hrnec, ve kterém bude studená voda. Nejprve je totiž důležité květák spařit a poté zchladit.

  4. Až voda začne vřít, květák vyndejte, sceďte, propláchněte vlažnou vodou a přesuňte ho do hrnce se studenou vodou. V tomto hrnci nechte květák chladit přibližně 3-5 minut. Po uplynutí této doby vyndejte květák na prkýnko a nechte jej okapat a zbavit přebytečné vody.

kuchynske-vychytavky

Květák můžete rozložit na tác a nechat nejprve zmrazit jednotlivě a teprve poté jej dát do mrazicích sáčků. Nebo jej také můžete rovnou rozdělit do sáčků, zavázat a dát do mrazáku. Takto zamražený květák vám vydrží přibližně půl roku. Po uplynutí této doby už ztrácí na chuti.

Pro Dudlu napsala: Petra Velíková | Edit: Andrea B.

Vyberte si vychytávky do kuchyně:

Pokračujte v čtení blogu: