Jak ušlehat tuhý sníh?

Sníh z bílků je součástí mnoha receptů na nejrůznější moučníky. Je tomu tak z toho důvodu, že tuhý sníh promění vaše moučníky v dokonale nadýchané, jemné a vláčné. Zároveň i dezertům dodá potřebný objem anebo se může postarat o jejich ozdobení.

tuhy-snih

Jak dodat sněhu potřebnou stabilitu a jak ušlehat tuhý sníh tak, aby co nejlépe posloužil ke svému účelu? Můžete vyzkoušet i některé osvědčené rady našich babiček. Vykouzlete si dokonale nadýchanou bábovku nebo jakýkoliv jiný dezert díky úžasně vyšlehanému sněhu z bílků do takové konzistence, kterou by vám mohli závidět i profesionální kuchaři.

Prvním krokem vedoucím k dokonale ušlehanému sněhu z bílků jsou co nejčerstvější vajíčka. Ano, na čerstvosti zde opravdu hodně záleží a výsledný rozdíl je znatelný. Je to z toho důvodu, že čerstvější vajíčka obsahují větší množství bílkovin, které postupem času ubývají a bílek tak ztrácí na svojí husté konzistenci a taktéž dochází k jeho řídnutí.

kuchynske-vychytavky

Dalším pravidlem je použití vajíček pokojové teploty. Bílky pokojové teploty půjdou totiž vyšlehat mnohem lépe než ty z vajíček z lednice. Před pečením si proto připravte vajíčka alespoň hodinu dopředu a včas je vyndejte z lednice.

Důležité je i postupovat velmi precizně při oddělování bílků a žloutků. I minimum žloutků v bílcích připravených ke šlehání totiž mohou způsobit to, že se vám sníh nepodaří vyšlehat tak, jak byste si představovali.

Tipem na to, aby byl vyšlehaný sníh dostatečně tuhý, je přidat k bílkům trochu cukru, a to ideálně jemného krupicového. A jak poznat perfektně vyšlehaný sníh? Poznáte ho tak, že po vyndání metly na jejích koncích bude sníh držet. Pokud také nádobu se sněhem obrátíte dnem vzhůru, sníh se ani nehne. A právě to je znak toho, že se vám podařilo vyšlehat sníh.

Pro Dudlu napsala: Petra Velíková