Když si z lesa přinesete košík plný hub, máte hned několik možností, jak s nimi naložit. Můžete je zpracovat čerstvé a uvařit z nich třeba výtečnou bramboračku nebo smaženici. Pokud jste ale měli při procházce lesem opravdu veliké štěstí a nezůstalo jen u jednoho košíku, kousky, které nestihnete spotřebovat hned, si můžete zavařit do sklenic.
Jak správně zavařit houby? (Zdroj fotky: Freepik.com)
Zavařené houby ve sladko-kyselém kořeněném nálevu
Než se pustíte do zavařování hub, je třeba vybrat takové kousky, které jsou pevné a nenesou žádné známky plísně. Houby před zpracováním důkladně očistěte a propláchněte čistou vodou, abyste je zbavili všech nečistot a zbytků z lesa. K zavařování se hodí různé druhy hub – hřiby, václavky, lišky, ryzce či žampiony. Houby navíc můžete směle kombinovat, výsledek bude v každém případě dokonalý.
Budete potřebovat:
- 1 kg čerstvých hub
- 3 lžičky soli
- ½ lžičky sušené citronové kůry
- koření (množství na 1 střední sklenici zavařených hub) – 1 bobkový list, 3 kuličky nového koření, 4 kuličky pepře, 1 lžička hořčičných semínek
Na nálev:
- 400 ml vody
- 1,5 lžičky soli
- 4 lžičky cukru
- 20 ml octa
Postup:
- Houby důkladně očistěte, propláchněte vodou a pokrájejte na čtvrtiny. Ty malé ale můžete klidně nechat vcelku.
- V hrnci přiveďte k varu vodu a následně v ní houby zhruba 5 minut povařte spolu se 3 lžičkami soli a citronovou kůrou.
- Když jsou houby povařené, slijte je a ihned zchlaďte ledovou vodou. Takto budou houby připravené na zavařování.
- Na nálev přiveďte k varu 400 ml vody, osolte a přidejte cukr. Až se cukr bezezbytku rozpustí, přilijte připravený ocet a už nevařte. Kdybyste ocet vařili, vypařil by se a nálev by ztratil svou kyselost.
- Do čistých sklenic rozdělte koření a povařené houby. Zalijte horkým nálevem, dobře uzavřete a sterilujte ve vysokém hrnci při teplotě okolo bodu varu po dobu 20 minut.
Pro Dudlu napsala: Andrea Bělohradská | Edit: Andrea B.