Omlouváme se, ale z důvodu stěhování skladů do nového a restrukturalizaci firmy Gadgets House s.r.o. obchod je dočasně nefunkční a objednávky se nevyřizují. Situaci se snažíme vyřešit, děkujeme za pochopení.

Jak zavařit houby?

Když si z lesa přinesete košík plný hub, máte hned několik možností, jak s nimi naložit. Můžete je zpracovat čerstvé a uvařit z nich třeba výtečnou bramboračku nebo smaženici. Pokud jste ale měli při procházce lesem opravdu veliké štěstí a nezůstalo jen u jednoho košíku, kousky, které nestihnete spotřebovat hned, si můžete zavařit do sklenic.

jak-zavarit-houby

Jak správně zavařit houby? (Zdroj fotky: Freepik.com)

Zavařené houby ve sladko-kyselém kořeněném nálevu

Než se pustíte do zavařování hub, je třeba vybrat takové kousky, které jsou pevné a nenesou žádné známky plísně. Houby před zpracováním důkladně očistěte a propláchněte čistou vodou, abyste je zbavili všech nečistot a zbytků z lesa. K zavařování se hodí různé druhy hub – hřiby, václavky, lišky, ryzce či žampiony. Houby navíc můžete směle kombinovat, výsledek bude v každém případě dokonalý.

Budete potřebovat:

  • 1 kg čerstvých hub
  • 3 lžičky soli
  • ½ lžičky sušené citronové kůry
  • koření (množství na 1 střední sklenici zavařených hub) – 1 bobkový list, 3 kuličky nového koření, 4 kuličky pepře, 1 lžička hořčičných semínek


Na nálev:

  • 400 ml vody
  • 1,5 lžičky soli
  • 4 lžičky cukru
  • 20 ml octa

kuchynske-vychytavky


Postup:

  1. Houby důkladně očistěte, propláchněte vodou a pokrájejte na čtvrtiny. Ty malé ale můžete klidně nechat vcelku.

  2. V hrnci přiveďte k varu vodu a následně v ní houby zhruba 5 minut povařte spolu se 3 lžičkami soli a citronovou kůrou.

  3. Když jsou houby povařené, slijte je a ihned zchlaďte ledovou vodou. Takto budou houby připravené na zavařování.

  4. Na nálev přiveďte k varu 400 ml vody, osolte a přidejte cukr. Až se cukr bezezbytku rozpustí, přilijte připravený ocet a už nevařte. Kdybyste ocet vařili, vypařil by se a nálev by ztratil svou kyselost.

  5. Do čistých sklenic rozdělte koření a povařené houby. Zalijte horkým nálevem, dobře uzavřete a sterilujte ve vysokém hrnci při teplotě okolo bodu varu po dobu 20 minut.


Pro Dudlu napsala: Andrea Bělohradská | Edit: Andrea B.

Vyberte si vychytávky do kuchyně:

Pokračujte v čtení blogu: