Omlouváme se, ale z důvodu stěhování skladů do nového a restrukturalizaci firmy Gadgets House s.r.o. obchod je dočasně nefunkční a objednávky se nevyřizují. Situaci se snažíme vyřešit, děkujeme za pochopení.

Jak zavařit hrášek?

Hrášek je oblíbenou letní plodinou. Když jej brzy na jaře zasejete, můžete si na prvních zralých luscích pochutnávat už v červnu. Budete-li výsadbu opakovat, poslední kousky úrody pak možná sklidíte dokonce i na podzim. Hrách setý je nejen velmi dobrý a zdravý, ale taky skrývá jednu zajímavost, kterou jste možná nevěděli – pokud jsou kuličky hrachu krásně zelené, syrové, jedná se o zeleninu a nazývá se hráškem. Sušeným kuličkám se pak říká hrách a řadí se mezi luštěniny. V tomto článku bude řeč o hrášku zeleném, čerstvě vyloupnutém z lusku. Poradíme vám, jak ho zavařit do sladko-kyselého nálevu a pochutnat si na něm i v zimě.

jak-zavarit-hrasek

Jak zavařit zelený hrášek? (Zdroj fotky: Freepik.com)

Naložený hrášek ve sladko-kyselém nálevu

Sterilovaný hrášek si můžete vychutnat jako doplněk k různým pokrmům, například pečenému či grilovanému masu, rybám, můžete ho přidat do salátu či polévky anebo do bramborového salátu. Fantazii a chutím se meze nekladou, tak hurá do zavařování!

Budete potřebovat:

  • čerstvý zelený hrášek, omytý
  • 1l čisté vody
  • 20g soli
  • 50g cukru
  • 100ml jablečného octa

kuchynske-vychytavky

Postup:

  1. Omytý hrášek nasypte do hrnce, zalijte vodou, lehce osolte, přiveďte k varu a na mírném plameni povařte zhruba 5 minut. Povařený hrášek pak slijte, zchlaďte prudce ledovou vodou a odložte stranou.

  2. Na nálev svařte vodu se solí a cukrem, aby se vše rozpustilo a provařilo, přilijte jablečný ocet, promíchejte a odstavte. Před další použitím ho nechte zchladnout.

  3. Vařený hrášek rozdělte do pečlivě vymytých a usušených zavařovacích sklenic, zalijte připraveným zchladlým nálevem, důkladně uzavřete víčkem a sklenice vložte do velkého zavařovacího hrnce. Zalijte vodou, aby byly sklenice ponořené, přiveďte k varu a na mírném až středním plameni sterilujte přibližně 20 minut. Po vytažení z hrnce nechte sklenice vychladnout a uložte na tmavé místo.


Pro Dudlu napsala: Andrea Bělohradská | Edit: Andrea B.

Vyberte si vychytávky do kuchyně:

Pokračujte v čtení blogu: