Hrášek je oblíbenou letní plodinou. Když jej brzy na jaře zasejete, můžete si na prvních zralých luscích pochutnávat už v červnu. Budete-li výsadbu opakovat, poslední kousky úrody pak možná sklidíte dokonce i na podzim. Hrách setý je nejen velmi dobrý a zdravý, ale taky skrývá jednu zajímavost, kterou jste možná nevěděli – pokud jsou kuličky hrachu krásně zelené, syrové, jedná se o zeleninu a nazývá se hráškem. Sušeným kuličkám se pak říká hrách a řadí se mezi luštěniny. V tomto článku bude řeč o hrášku zeleném, čerstvě vyloupnutém z lusku. Dozvíte se o tom, jak ho zavařit do sladko-kyselého nálevu a pochutnat si na něm i v zimě.
(Zdroj fotky: Freepik.com)
Naložený hrášek ve sladko-kyselém nálevu
Budete potřebovat:
- čerstvý zelený hrášek, omytý
- 1l čisté vody
- 20g soli
- 50g cukru
- 100ml jablečného octa
Postup:
- Omytý hrášek nasypte do hrnce, zalijte vodou, lehce osolte, přiveďte k varu a na mírném plameni povařte zhruba 5 minut. Povařený hrášek pak slijte, zchlaďte prudce ledovou vodou a odložte stranou.
- Na nálev svařte vodu se solí a cukrem, aby se vše rozpustilo a provařilo, přilijte jablečný ocet, promíchejte a odstavte. Před další použitím ho nechte zchladnout.
- Vařený hrášek rozdělte do pečlivě vymytých a usušených zavařovacích sklenic, zalijte připraveným zchladlým nálevem, důkladně uzavřete víčkem a sklenice vložte do velkého zavařovacího hrnce. Zalijte vodou, aby byly sklenice ponořené, přiveďte k varu a na mírném až středním plameni sterilujte přibližně 20 minut. Po vytažení z hrnce nechte sklenice vychladnout a uložte na tmavé místo.
- Sterilovaný hrášek si můžete vychutnat jako doplněk k různým pokrmům, například pečenému či grilovanému masu, rybám, můžete ho přidat do salátu či polévky anebo do bramborového salátu.
Pro Dudlu napsala: Andrea Bělohradská
Vyberte si na Dudlu vychytávky do kuchyně:
- Podpořte článek nákupem: Hrnků, nádobí a kuchyňských vychytávek
- Pokračujte v čtení: Jak vybrat indukční varnou desku? a Blogu o vaření?