UPOZORNĚNÍ: Z důvod, že prodejce zboží Gadgets House s.r.o. přestal fungovat a reagovat na objednávky, tak jsem dočasně mimo provoz. Budeme hledat vhodnou náhradu a pokusíme se brzy vrátit do hry.

Jak uchovat mátu?

Máta peprná je úžasná bylinka, která nejenže výtečně chutná a voní, ale má i pozitivní vliv na zdraví. Zmírňuje nadýmání, uvolňuje křeče a má protizánětlivé účinky. Ne vždy však máme možnost konzumovat mátu čerstvou. V tomto příspěvku si proto ukážeme, jak lze mátu uchovat.

jak-uchovat-matu

Jak uchovat mátu (Zdroj fotky: Freepik.com)

Uchování máty?

Pokud potřebujete mátu uskladnit pouze na kratší dobu cca 7 dní, postačí vám k tomu lednice. Stonky máty ponoříte do sklenice s vodou a sklenici pak umístíte do chladničky. Nezapomeňte denně měnit vodu a pravidelně odebírat uhnívající části rostliny. Týden by měla máta vydržet v ledničce i jen tak zabalená do navlhčené papírové utěrky. Nejlepším způsobem, jak mátu uchovat dlouhodobě, je ale sušení. Nejprve bylinku zbavte nežádoucích listů, které začínají hnít. Zdravé lístky pak vyskládejte na noviny nebo síto, které umístíte na stinné a vzdušné místo.

Během doby sušení mátu opatrně obracejte, abyste docílili rovnoměrného usušení byliny. Správně usušenou mátu poznáte tak, že bude šustit. Usušené lístky máty zabalte do papírových sáčků a ty ještě vložte do vzduchotěsných sklenic. Sklenice mátu ochrání před prachem, hmyzem i pachem od ostatních potravin. Sušená máta se vám pak může hodit při přípravě mátového čaje, který vás zklidní, posílí imunitu a pomůže při trávicích obtížích či nachlazení.

Máte-li rádi mátovou limonádu nebo alkoholický koktejl Mojito a chcete-li si na nich pochutnat i mimo sezónu máty, můžete využít techniky mražení. V tom případě otrhejte celé lístky máty, omyjte je, vložte do tvořítek na led, zalijte vodou a dejte do mrazáku. Hotové kostky pak přendejte do většího sáčku. Při přípravě nápoje pak využijete takto ochucené ledové kostky. Jinou metodou je mátu nasekat, rozprostřít na plech a vložit do mrazáku. Jakmile máta zmrzne, rozdělíte ji do uzavíratelných krabiček nebo potravinových sáčků se zipem. Zmrzlé bylinky by se měly spotřebovat do půl roku. Připravte se však na to, že zmrazením může máta ztratit kus ze své chuti.

Pro Dudlu napsala: Tereza Strohmeierová

Vyberte si zahradnické potřeby:

Pokračujte v čtení blogu: