Jak uskladnit celer?

Celer patří spolu s mrkví, petrželí či řepou mezi kořenovou zeleninu, která se pěstuje i v našich zeměpisných šířkách. Je to tedy kvalitní lokální zelenina, které bychom měli dávat přednost před potravinami z dovozu. Celer má výrazné aroma, které dodá chuť mnoha pokrmům, třeba tradiční svíčkové či masovému vývaru – ty se bez něho neobejdou. Není to ale jen jeho chuť a aroma, díky čemuž je tak oblíbený, obsahuje totiž i mnoho zdraví prospěšných látek.

jak-uskladnit-celer

Jak uskladnit celer? (Zdroj fotky: Freepik.com)

Celer se dnes řadí mezi superpotraviny, které našemu tělu prospívají. Ve zkratce: bulva celeru má protizánětlivé účinky, je bohatým zdrojem antioxidantů, bojuje proti zánětům trávicího traktu, posiluje činnost žlučníku, má pozitivní účinky na cévy a ulevuje při zácpě. Jeho řapíky a listy jsou zase bohaté na vitamin A. Tím však výčet jeho kvalit rozhodně nekončí. Tento článek ale není věnován jeho účinkům, nýbrž umění celer správně skladovat, aby vydržel co nejdéle. Jak na to, aby bez úhony přečkal zimu a vy jste si svou sklizeň mohli užívat i na jaře?

Sklizeň celeru a příprava k uskladnění

Stejně jako u každé jiné zeleniny je důležitá samotná sklizeň. Celer se sklízí na podzim, obvykle v říjnu, nejpozději v listopadu. Stihnout byste to měli před tím, než přijdou první mrazy. Je dobré si sklizeň načasovat na suché období, aby nebyl celer příliš vlhký. Sklizený celer je nutné důkladně očistit a nechat oschnout, nejlépe na čerstvém vzduchu. Před samotným uskladněním zbavte celer natě a listů, ty můžete buď ukroutit nebo odříznout. Stejně jako u všech ostatních druhů zeleniny vybírejte ke skladování přes zimu jen takové kusy, které jsou celistvé a nenesou žádné známky narušení či hniloby. Pokud celer nepěstujete, ale kupujete v obchodě, zaměřte se na jeho kvalitu a kupte pouze takový, který je úplně v pořádku a bez jakéhokoli poškození.

Uskladnění celeru

Celer vyžaduje podobné podmínky ke skladování, jako jiná kořenová zelenina, například mrkev. Aby vydržel dlouho, potřebuje chladné a vlhké prostředí. Nejlepším místem pro odpočinek celeru (a kořenové zeleniny obecně) je sklep, kde je vyšší vlhkost vzduchu a chladno. Teploty by se měly pohybovat v rozmezí od 2 do 5 °C, v žádném případě by nemělo mrznout.

Nejlepším způsobem, jak celer skladovat přes zimu, je zasadit ho do bedýnky s pískem či substrátem tak, aby jeho vrchní části vyčnívaly ven. Je dobré hlídat vlhkost písku či substrátu, v němž je celer zasazený, a čas od času ho navlhčit. Takto uskladněný celer budete moci využívat v průběhu celého zimního období a bude-li ho dostatek, vydrží vám až do jara. V optimálních podmínkách, tedy v chladu, vlhku a v bedýnce se substrátem, vydrží netknutý klidně i půl roku.

Nemáte-li sklep, můžete celer skladovat také v pařeništi - bulvy celeru naskládejte na zem a až do příchodu prvních mrazíků je nechte překryté kusem netkané textilie – ta chrání zeleninu před deštěm, kroupami i větrem. Ve chvíli, kdy se objeví první mrazy, přidejte další izolační vrstvy. Použít můžete např. bublinkovou folii, zeminu, slámu nebo třeba chvojí.

V průběhu skladování celer pravidelně kontrolujte a objevíte-li nějaký kousek s náznakem hniloby, hned ho z bedýnky či pařeniště odstraňte. Chcete-li celer skladovat na kratší dobu než do jara a nemáte vhodné podmínky pro dlouhodobější uskladnění, můžete celer vložit do mikrotenových sáčků, do kterých uděláte díry, aby mohla zelenina dýchat, a uložíte na chladné, tmavé místo.

Pro Dudlu napsala: Andrea Bělohradská

Vyberte si na Dudlu zahradnické doplňky:

 

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení