Omlouváme se, ale z důvodu stěhování skladů do nového a restrukturalizaci firmy Gadgets House s.r.o. obchod je dočasně nefunkční a objednávky se nevyřizují. Situaci se snažíme vyřešit, děkujeme za pochopení.

Jak na bezpečnostní prvky pro děti?

Je přirozené, že každý rodič se obává o zdraví svého potomka a snaží se jej uchránit před veškerým možným nebezpečím. V dnešním článku se proto podíváme na to, jak ochránit dítě před nástrahami běžné domácnosti.

kojenec-bezpecnostni-prvky-pro-deti

Bezpečnost dětí (Zdroj: Pexels.com)

Bezpečnostní prvky pro děti

S použitím bezpečnostních prvků můžete začít u těch nejmenších. U maminek jsou oblíbené takzvané chůvičky nebo monitory dechu. Při syndromu náhlého úmrtí novorozence jsou pro rodiče nedocenitelnými pomocníky. V tomto novorozeneckém období dítě zatím neleze, nesedí ani nechodí. Riziko úrazu se tedy minimalizuje a s chůvičkou a monitorem dechu si tedy vystačíte.

Horší období rodičům nastává, když se ratolest začne stavět na vlastní nožky a čile prozkoumávat své okolí. I když někdy není na škodu, aby dítě získalo drobnou negativní zkušenost, která ho naučí opatrnosti, je nutné předejít případným vážnějším zraněním a úrazům.

Co se může všechno stát?

Každé zranění je bolestivé a nepříjemné. Některá však mohou být přímo nebezpečná. Pád na roh stolu, uklouznutí ve vaně, požití chemikálií, pořezání sklem nebo ostrými předměty, opařeniny nebo popáleniny. Děti mají velmi jemnou kůži a popáleniny pro ně mohou být fatální. Ke zranění v domácnosti může dojít velmi snadno, proto je nejlepší být vždy o krok napřed a předvídat i zdánlivě nemožné.

Nic neponechávejte náhodě

V první řadě myslete na životu nebezpečné úrazy elektrickým proudem. Pro děti je lákavé strkat do zásuvek prsty a jiné předměty. Všechny zásuvky opatřete záslepkou. Na rohy stolů pak upevněte chrániče rohů. Dobře poslouží chrániče z gelového materiálu. Je měkký a poddajný. Průhledný gel neruší ani esteticky. Pořiďte si univerzální bezpečnostní pásky. Zabezpečte šuplíky, dveře, ledničky a skříňky proti nechtěnému otevření.

Dnes často používané plovoucí podlahy jsou kluzké. Nasaďte dítěti protiskluzové ponožky nebo punčocháče. Protiskluzovou podložku umístěte i do vany. Jsou-li součástí vašeho bydlení schody nebo otevřený krb, zabezpečte ho ohrádkou. Vžijte se do vašeho dítěte a zkuste si představit, co by vás jako dítě zajímalo. 

hracky-pro-deti

Myslete i na nebezpečí, u kterých vám oblíbené bezpečnostní prvky nepomohou:

  • odstraňte jedovaté rostliny a kaktusy
  • ukliďte těžké dekorace, které je možné převrhnout
  • uschovejte z dosahu nože a jiné ostré předměty
  • hrnce s vařícími pokrmy umísťujte na zadní plotýnky
  • čistící a prací prostředky uschovejte do zamykatelných skříněk
  • zamykejte dveře, klíč nenechávejte v zámku
  • zabezpečte okna s pomocí bezpečnostních fólií, která chrání před vysypáním skla
  • z dosahu ukliďte všechny předměty, které by mohlo dítě spolknout
  • nenechávejte volně položené kabely, umístěte je raději do krycích lišt
  • nenechávejte volně položené léky, zamezte přístup do lékárničky
  • neopouštějte dítě, které se koupe ve vaně
  • chystáte-li se na koupi nového spotřebiče, vybírejte takové, které již mají v příslušenství dětskou pojistku     

I když máte o dítě obavy, pamatujte na to, že dítě potřebuje k objevování nových věcí i přirozenou volnost. Někdy i za cenu drobných oděrek. Dojde-li přeci jen k úrazu, pokuste se nepanikařit. Uklidněte sebe i poraněné dítě a urychleně navštivte lékaře. Odřeným a natlučeným loktům a kolenům se nejspíš občas nevyhnete, ale hodí se rozpoznat příznaky vážnějšího úrazu.

Pro Dudlu sepsali: vseprobydleni.cz | Editace: Andrea Bělohradská

Vyberte si hračky pro děti:

Pokračujte v čtení blogu: