UPOZORNĚNÍ: Z důvod, že prodejce zboží Gadgets House s.r.o. přestal fungovat a reagovat na objednávky, tak jsem dočasně mimo provoz. Budeme hledat vhodnou náhradu a pokusíme se brzy vrátit do hry.

Co je krupeto?

Už jste slyšeli o pokrmu krupeto? Že ještě ne? Tak to ho musíte rozhodně vyzkoušet. Krupeto je staročeský pokrm z krup a hub. Připravit si ho můžete hned na několik způsobů. Hlavní složkou krupeta jsou ječné kroupy.

co-je-krupeto

Co je to krupeto? (Zdroj fotky: Freepik.com)

Co je to krupeto

Pokud máte rádi houbového kubu, pak si určitě oblíbíte krupeto. Setkat se můžete také s názvem krupoto. Jedná se o obdobu právě houbového kuby. I v případě krupeta jsou základem pokrmu uvařené kroupy a sušené houby. Dále mezi ingredience patří cibule, mrkev a hrášek. Fantazii se ovšem meze nekladou. Toto jídlo můžete vyšperkovat třeba i slaninou, která jej příjemně oživí.

V minulosti bylo sice krupeto pokrmem chudých, ale v dnešní době se s ním můžete setkat dokonce i v lepších restauracích, kde se podává jako příloha například k pečenému masu, drůbeži nebo králíkovi. A jak přesně si takové krupeto nebo krupoto připravit?

kuchynske-vychytavky

Jak připravit krupeto

Příprava krupeta je velmi snadná. Stačí jen na sádle zpěnit cibulku do zlatova, přidat předem namočené houby, osolit a okmínovat. Duste do měkka a poté přidejte na kostičky pokrájenou a povařenou mrkev a sterilovaný hrášek. Místo kořenové zeleniny nebo i k ní můžete přidat cuketu či dýni. Přisypte uvařené kroupy a směs důkladně promíchejte. Následně dochuťte solí, pepřem nebo rozdrceným česnekem. Ke krupetu je vhodné podávat kyselé okurky. Krupeto také můžete posypat nastrouhaným parmezánem.

Kromě zeleniny si můžete krupeto připravit také s masem. Výborně chutná i v kombinaci se smetanou. Konkrétně kombinaci ječných krup, sušených hub parmazánu a smetany si zamilujete. V této variantě se parádně hodí k nějakému masu, třeba k vepřovému steaku.

Krupeto dokonce i splňuje požadavky nutričních specialistů, které k němu nebudou mít výhrad. Jedná se o zdravý a sytý pokrm. Navíc na jeho přípravě dokonce i ušetříte, protože se připravuje z levných a dostupných surovin.

Pro Dudlu napsala: Petra Velíková | Edit: Andrea B.

Vyberte si vychytávky do kuchyně:

Pokračujte v čtení blogu: