Jak zavařit feferonky?

Feferonky neboli pálivé papričky, též chilli papričky, jsou velmi oblíbenou součástí mnoha světových kuchyní. Pocházejí z oblasti střední Ameriky, kde je pěstovali už staří Aztékové a Mayové. K nám do Evropy se dostali po objevení Ameriky Kryštofem Kolumbem v roce 1492. Ten si jak známo zpočátku myslel, že objevil Indii, a pálivé plody, které místní obyvatelé ve velkém pěstovali, považoval za odrůdu pepře.

jak-zavarit-feferonky
(Zdroj fotky: Freepik.com)

Odtud také pochází italské slovo „peperone“ a také anglické „pepper“, označující jak pepř, tak papriku. V češtině zase známe druh chilli pod názvem kajenský pepř. Název „feferonka“ pak označuje pálivé papriky obecně a má původ v německém „pfefer“. Tolik k původu a historii feferonek. Nyní k tomu, jak s feferonkami naložit, či spíše jak je naložit a zavařit. Je to velmi jednoduché, tak pokud patříte k milovníkům pálivého, hurá do toho!

Budete potřebovat:

  • libovolné čerstvé feferonky
  • 2 cibule, nakrájené na klínky
  • 1l čisté vody
  • 1 lžíce hořčičných semínek
  • 4 kuličky nového koření
  • 4 kuličky černého či barevného pepře
  • 80g cukru krupice
  • 40g soli
  • 300ml octa

kuchynske-vychytavky


Postup:

  1. Omyté feferonky vložte do hrnce s osolenou vodou a na mírném plameni zlehka povařte asi 5 minut.
  2. Na nálev svařte litr čisté vody s cukrem, solí a kořením, jen aby se krystalky soli a cukru rozpustily a koření uvolnilo svou chuť a vůni – trvá to asi pět minut. Po provaření přilijte ocet a zamíchejte. Nechte zchladnout.
  3. Povařené a okapané feferonky rozdělte spolu s cibulí do čistých zavařovacích sklenic, zalijte nálevem a uzavřete víčkem, které bude dobře držet.
  4. Sklenice s feferonkami vložte do zavařovacího hrnce, zalijte vodou tak, aby byly ponořené a vařte mírným varem po dobu 20 minut.

A ještě taková malá rada na závěr – při práci s feferonkami si dejte sakra dobrý pozor na to, abyste si nesáhli do oka (nebo někam jinam)!

Pro Dudlu napsala: Andrea Bělohradská

Vyberte si na Dudlu vychytávky do kuchyně: