Pod názvem kucmoch se skrývá jednoduchý, ale za to chutný a výživný pokrm z brambor, který vařily už naše babičky. Přestože se jedná o tradiční a léty prověřený pokrm z běžných a dostupných surovin, není to s ním tak jednoduché, jak by se mohlo na první pohled zdát. Kucmoch totiž může znamenat hned několik různých bramborových jídel, záleží totiž na tom, v jaké oblasti naší české kotliny na něj narazíte.
(Zdroj fotky: Freepik.com)
Základní recept
Tradiční recept charakterizuje kucmoch jako placky z tenkých bramborových plátků, které se po upečení potřou drceným česnekem a posypou solí, po té se zalijí vejci rozšlehanými s mlékem a bylinkami a nakonec se krátce zapečou. Někde do kucmochu přidávají i kysané zelí a škvarky.
Variace z Orlických hor
V oblasti Orlických hor pak tuto dobrotu připravují ještě trochu jinak, a to tak, že k syrovým nastrouhaným bramborám smíchanými s podmáslím a škvarky přidávají ještě jablka či švestky. Výsledný pokrm pak podávají s kopečkem zakysané smetany.
Variace z Východočeského Polabí
V Polabí na východě Čech se pak kucmoch říká tradičním bramborovým škubánkům, které nejspíš budete znát i vy. Ty se připravují z vařených brambor (typ C), které se našťouchají spolu s hrubou moukou, vzniklá směs se následně nechá při nízké teplotě pod pokličkou zvláčnit po dobu zhruba třiceti minut a nakonec se z ní vytvarují nočky, které se pak podávají posypané mákem a cukrem, případně rozdrobenými sušenými hruškami (takzvanou prachandou) a samozřejmě polité teplým rozpuštěným máslem. Tak co, kterou variantu českého kucmochu vyzkoušíte vy?
Pro Dudlu napsala: Andrea Bělohradská
Vyberte si na Dudlu vychytávky do kuchyně:
- Podpořte článek nákupem: Hrnků, nádobí a kuchyňských vychytávek
- Pokračujte v čtení: Jak vybrat indukční varnou desku? a Blogu o vaření?