Omlouváme se, ale z důvodu stěhování skladů do nového a restrukturalizaci firmy Gadgets House s.r.o. obchod je dočasně nefunkční a objednávky se nevyřizují. Situaci se snažíme vyřešit, děkujeme za pochopení.

Co je pracharanda?

Pracharanda nebo také prachanda je starobylá surovina tradiční české kuchyně. Znaly ji už naše babičky. Používá se jako přírodní sladidlo a je mnohem zdravější než tradiční bílý cukr. Vyrábí se ze sušeného ovoce, především z hrušek. Nejvhodnějšími odrůdami na výrobu pracharandy jsou hrušky pláňata, ale i jiné odrůdy. Někdy se do prachandy přidává ještě kdoule, oskeruše (plod jeřábu oskeruše) nebo mrkev. Jak si tento zapomenutý poklad připravit doma a jak ho využít?

pracharanda

Co je to pracharanda?

Recept na tradiční pracharandu

Pracharanda (nebo prachanda, chcete-li) se vyrábí pomletím sušených hrušek na jemný prášek. Způsoby přípravy bývaly různé, lišily se kraj od kraje – někde se hrušky sušily nakrájené na křížaly, jinde se sušily vcelku i s jádřinci. Mohly se mlít, drtit v hmoždíři i strouhat. Základem úspěchu jsou ale opravdu suché kousky ovoce, které jsou dostatečně křehké k přípravě té nejlepší pracharandy pod sluncem.

Budete potřebovat:

  • sušené hrušky
  • hmoždíř nebo mixér se sekacím nástavcem
  • mletá skořice (nemusí být)
  • uzavíratelná nádoba

kuchynske-vychytavky


Postup:

Sušené hrušky jednoduše rozdrťte v hmoždíři nebo umete v mixéru na prášek, vmíchejte mletou skořici podle chuti, nasypte do uzavíratelné a dobře těsnící nádoby a uložte na suché a temné místo.

Využití v kuchyni

Pracharanda se využívala jako přírodní sladidlo k ochucení všemožných pokrmů. Můžete s ní posypat tradiční škubánky, osladit sladké pečivo (například bábovku či perník), použít ji při pečení vánočního cukroví, k posypu koláčů, do buchet nebo klidně i do snídaňových kaší, ovocných smoothie anebo jako zajímavou přísadu do klasické drobenky.

Tip na konec

Pokud byste chtěli tradiční pracharandu ozvláštnit, můžete do ní přidat i jiné druhy sušeného ovoce z našich českých zahrádek, například jablka, případně obě suroviny zkombinovat. Slušet jí ale bude i voňavé zimní koření – skořice, hřebíček, badyán nebo kardamom. Cítíte tu vůni?


Pro Dudlu napsala: Andrea Bělohradská | Edit: Andrea B.

Vyberte si vychytávky do kuchyně:

Pokračujte v čtení blogu: