Jak si doma uvařit pivo?

Milujete pivo, a to nejraději čerstvě čepované? Nechce se vám zrovna do hospody nebo si ho chcete vychutnat o samotě? Tak si ho zkuste uvařit doma. Že nevíte, jak na to? Zjistěte, jak si doma uvařit pivo, které vám bude chutnat.

uvarit-pivo
Domácí pivo se těší čím dál větší oblibě. A nemusíte se toho vůbec obávat, příprava není vůbec složitá a zvládnete to i vy. A jak na to? Pro přípravu domácího piva budete potřebovat hrnec o objemu přibližně 15 litrů, nádobu na kvašení piva o velikosti přibližně 15 litrů, gumovou hadičku na stáčení piva, teploměr, který přesně měří až do bodu varu, vařečku a pet lahve, ve kterých budete uvařené pivo skladovat. Pokud vám nic z toho nechybí, můžete se s chutí pustit do vaření oblíbeného pivního moku.

V pivovaru nebo jiných specializovaných obchodě zakoupíte slad, sušené či granulované chmelové šišky a pivovarské kvasnice. Voda, ze které budete pivo vařit, by neměla být příliš tvrdá.

kuchynske-vychytavky

Slad, tedy konkrétně usušená naklíčená zrna ječmene, který je zbaven klíčků, je nutné namlít nahrubo a tím získáme tzv. šrot. Ten nasypeme do hrnce s 15 litrů vody, která se bude během přípravy odpařovat, takže výsledné množství piva bude přibližně 10 litrů.

Tuto směs pravidelně mícháme a zahříváme na teplotu cca 64 °C, a to po dobu půl hodiny. Následně za pravidelného míchání směs vody a sladu (tzv. břečku) pozvolna zahřejeme na teplotu 64 °C, a to po dobu 15 minut. Břečku následně zahřejeme na cca 75 °C, a to po dobu půl hodiny. Následně je nutné odfiltrovat vyluhovaný šrot (tzv. mláto).

Výsledkem je sladina, do které se přidají chmelové šišky či granule, a to v poměru 4 dkg šišek nebo 1,2 dkg granulí na 10 litrů piva. Sladinu přivedeme k varu a vaříme cca 1 hodinu. Odfiltrujeme chmel a směs necháme vychladnout. V malém množství mladiny se poté rozmíchají kvasnice a ty se poté vmíchají do zbytku mladiny.

Tuto směs je nutné nechat kvasit 7-10 dní v temnu a chladu. Ideální teplota je 5-10 °C. Pak už jen nezbývá vykvašené pivo za pomoci hadičky stočit do připravených pet lahví, uzavřít a nechat 3-4 týdny v chladu a temnu dozrát.

Pro Dudlu napsala: Petra Velíková