UPOZORNĚNÍ: Z důvod, že prodejce zboží Gadgets House s.r.o. přestal fungovat a reagovat na objednávky, tak jsem dočasně mimo provoz. Budeme hledat vhodnou náhradu a pokusíme se brzy vrátit do hry.

Jak si doma uvařit pivo?

Milujete pivo, a to nejlépe čerstvě čepované? Nechce se vám zrovna do hospody nebo si ho chcete vychutnat o samotě? Tak si ho zkuste uvařit doma. Že nevíte, jak na to? Poradíme, jak si doma uvařit pivo, které vám bude chutnat.

uvarit-pivo
Jak si doma uvařit pivo?

Jak si uvařit pivo doma

Domácí pivo se těší čím dál větší oblibě. A nemusíte se toho vůbec obávat, příprava není nijak složitá a zvládnete to i vy. 

Pro přípravu domácího piva budete potřebovat:

  • hrnec o objemu přibližně 15 litrů
  • nádobu na kvašení piva o velikosti přibližně 15 litrů
  • gumovou hadičku na stáčení piva
  • teploměr, který přesně měří až do bodu varu
  • vařečku
  • lahve, ve kterých budete uvařené pivo skladovat
  • slad
  • sušené či granulované chmelové šišky
  • pivovarské kvasnice
  • voda (neměla by být příliš tvrdá)

kuchynske-vychytavky

Postup:

  1. Slad, tedy konkrétně usušená naklíčená zrna ječmene, který je zbaven klíčků, je nutné namlít nahrubo a tím získáme tzv. šrot. Ten nasypeme do hrnce s 15 litrů vody, která se bude během přípravy odpařovat, takže výsledné množství piva bude přibližně 10 litrů.

  2. Tuto směs pravidelně mícháme a zahříváme na teplotu cca 64 °C, a to po dobu půl hodiny.

  3. Následně za pravidelného míchání směs vody a sladu (tzv. břečku) pozvolna zahřejeme na teplotu 64 °C, a to po dobu 15 minut.

  4. Břečku následně zahřejeme na cca 75 °C, a to po dobu půl hodiny. Následně je nutné odfiltrovat vyluhovaný šrot (tzv. mláto).

  5. Výsledkem je sladina, do které se přidají chmelové šišky či granule, a to v poměru 4 dkg šišek nebo 1,2 dkg granulí na 10 litrů piva. Sladinu přivedeme k varu a vaříme cca 1 hodinu.

  6. Odfiltrujeme chmel a směs necháme vychladnout. V malém množství mladiny se poté rozmíchají kvasnice a ty se poté vmíchají do zbytku mladiny. Tuto směs je nutné nechat kvasit 7-10 dní v temnu a chladu. Ideální teplota je 5-10 °C. Pak už jen nezbývá vykvašené pivo za pomoci hadičky stočit do připravených lahví, uzavřít a nechat 3-4 týdny v chladu a temnu dozrát.


Pro Dudlu napsala: Petra Velíková | Edit: Andrea B.

Vyberte si vychytávky do kuchyně:

Pokračujte v čtení blogu: