Jak zavařit broskve?

Léto s sebou zdaleka nepřináší jen horké dny plné sluníčka, koupání a grilovačky, ale také úrodu letního ovoce, třeba krásných šťavnatých broskví. Upéct z nich můžete koláč nebo s nimi prozážit jakýkoli dezert. A kousky, které nesníte ani nerozdáte, si můžete zavařit do zásoby. Co takhle vyzkoušet lahodný broskvový kompot nebo marmeládu? Až se léto rozloučí a vystřídá ho podzim a zima, jistě vám kousek léta ve skleničce přijde k chuti.

jak-zavarit-broskve

(Zdroj fotky: Freepik.com)

Broskvový kompot se skořicí

Broskvový kompot výborně doplní oběd, vychutnat si ho ale můžete i jen tak samotný. Jeho příprava je velice jednoduchá a když do něj navíc přidáte trochu skořice, vykouzlíte si hřejivou dobrotu jako stvořenou do chladných a tmavých dnů.

Budete potřebovat:

  • 2,5 kg zralých broskví
  • 500g cukru krupice
  • šťávu z 1 citronu
  • ½ lžičky mleté skořice
  • 500 ml vody


Postup:

  1. Broskve důkladně očistěte a oloupejte – to půjde nejlépe tak, že je spaříte vroucí vodou, necháte asi minutu v horké vodě stát, pak slijete, prudce zchladíte a následně bez námahy oloupete tenkých, ale ostrým nožíkem.
  2. Oloupané broskve rozdělte na poloviny, vypeckujte a nakrájejte na kousky zhruba velikosti sousta.
  3. V v kastrůlku mezitím svařte vodu s cukrem na sirup, tedy vařte tak dlouho, než se cukr ve vodě kompletně rozpustí. Pak odstavte, přilijte šťávu z citronu, přisypte skořici, zamíchejte, přidejte broskve a nechte je v sirupu jen krátce prohřát.
  4. Vzniklý kompot pak rozdělte do čistých sklenic, dobře uzavřete a sterilujte ve vyšším hrnci při teplotě kolem 80°C po dobu 20 minut.


Broskvový džem s badyánem

Broskvový džem s badyánem je u nás doma velmi oblíbený, právě badyán mu totiž dodá úžasně kořeněnou chuť a příjemnou hřejivost.

Budete potřebovat:

  • 1 kg zralých broskví
  • 400g želírovacího cukru
  • 1 lžička mletého badyánu
  • ½ lžičky kyseliny citronové


Postup:

  1. Broskve spařte horkou vodou a nechte je tam minutu stát. Po té rychle zchlaďte a oloupejte tenkým, ostrým nožem. Vypeckujte a nakrájejte na malé kostičky.
  2. Nakrájené broskve dejte do kastrolu, zasypte cukrem, ochuťte badyánem, přiveďte k varu a na mírném ohni za častého míchání nechte provařit 10 minut.
  3. Džem rozdělte do čistých sklenic, zavíčkujte a obraťte na 15 minut dnem vzhůru.

Pro Dudlu napsala: Andrea Bělohradská

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení