UPOZORNĚNÍ: Z důvod, že prodejce zboží Gadgets House s.r.o. přestal fungovat a reagovat na objednávky, tak jsem dočasně mimo provoz. Budeme hledat vhodnou náhradu a pokusíme se brzy vrátit do hry.

Jak zavařit broskve?

Léto s sebou zdaleka nepřináší jen horké dny plné sluníčka, koupání a grilovačky, ale také úrodu letního ovoce, třeba krásných šťavnatých broskví. Upéct z nich můžete koláč nebo s nimi prozážit jakýkoli dezert. A kousky, které nesníte ani nerozdáte, si můžete zavařit do zásoby. Co takhle vyzkoušet lahodný broskvový kompot nebo marmeládu? Až se léto rozloučí a vystřídá ho podzim a po něm zima, jistě vám kousek léta ve skleničce přijde k chuti.

jak-zavarit-broskve

Jak správně zavařit broskve, aby nečernaly (Zdroj fotky: Freepik.com)

Broskvový kompot se skořicí

Broskvový kompot výborně doplní oběd, vychutnat si ho ale můžete i jen tak samotný. Jeho příprava je velice jednoduchá a když do něj navíc přidáte trochu skořice, vykouzlíte si hřejivou dobrotu jako stvořenou do chladných a tmavých dnů.

Budete potřebovat:

  • 2,5 kg zralých broskví
  • 500g cukru krupice
  • šťávu z 1 citronu
  • ½ lžičky mleté skořice
  • 500 ml vody


Postup:

  1. Broskve důkladně očistěte a oloupejte – to půjde nejlépe tak, že je spaříte vroucí vodou, necháte asi minutu v horké vodě stát, pak slijete, prudce zchladíte a následně bez námahy oloupete tenkých, ale ostrým nožíkem.

  2. Oloupané broskve rozdělte na poloviny, vypeckujte a nakrájejte na kousky zhruba velikosti sousta.

  3. V v kastrůlku mezitím svařte vodu s cukrem na sirup, tedy vařte tak dlouho, než se cukr ve vodě kompletně rozpustí. Pak odstavte, přilijte šťávu z citronu, přisypte skořici, zamíchejte, přidejte broskve a nechte je v sirupu jen krátce prohřát.

  4. Vzniklý kompot pak rozdělte do čistých sklenic, dobře uzavřete a sterilujte ve vyšším hrnci při teplotě kolem 80°C po dobu 20 minut.

kuchynske-vychytavky

Broskvový džem s badyánem

Broskvový džem s badyánem je u nás doma velmi oblíbený, právě badyán mu totiž dodá úžasně kořeněnou chuť a příjemnou hřejivost.

Budete potřebovat:

  • 1 kg zralých broskví
  • 400g želírovacího cukru
  • 1 lžička mletého badyánu
  • ½ lžičky kyseliny citronové


Postup:

  1. Broskve spařte horkou vodou a nechte je tam minutu stát. Po té rychle zchlaďte a oloupejte tenkým, ostrým nožem. Vypeckujte a nakrájejte na malé kostičky.

  2. Nakrájené broskve dejte do kastrolu, zasypte cukrem, ochuťte badyánem, přiveďte k varu a na mírném ohni za častého míchání nechte provařit 10 minut.

  3. Džem rozdělte do čistých sklenic, zavíčkujte a obraťte na 15 minut dnem vzhůru.


Pro Dudlu napsala: Andrea Bělohradská | Edit: Andrea B.

Vyberte si vychytávky do kuchyně:

Pokračujte v čtení blogu: