Omlouváme se, ale z důvodu stěhování skladů do nového a restrukturalizaci firmy Gadgets House s.r.o. obchod je dočasně nefunkční a objednávky se nevyřizují. Situaci se snažíme vyřešit, děkujeme za pochopení.

Jak zavařit jahody?

Co patří k létu stejně neodmyslitelně jako sluníčko a koupání? Přece jahody! Jejich využití je velmi variabilní - můžete z nich připravovat různé sladké dezerty, zmrzlinu, péct koláče a také si jejich vůni a šťavnatost uchovat i na období, kdy už budou dávno odkvetlé a bude na nich ležet bílá sněhová peřina. Stačí je zavařit jako kompot nebo jahodový džem. V tomto článku vám poradím jak na to.

jak-zavarit-jahody

Jak správně zavařit jahody? (Zdroj fotky: Freepik.com)

Jak nejlépe zavařit jahody

Není chutnějšího a voňavějšího letního ovoce než jsou zralé, červené jahody, co myslíte? Pokud máte zahrádku a jahody tam pěstujete, pak je bez diskuse, že to budou právě ty vaše jahody, které budou vůbec nejvoňavější a nejsladší. Pokud si jejich lahodnou chuť chcete připomenout kdykoli během roku, zavařte je jako kompot nebo z nich připravte vynikající džem.

Jahodový kompot

Jahodový kompot vám přinese kousek teplého léta i do chladných podzimních a zimních dnů. Jeho příprava je jednoduchá a časově nenáročná. Jahody na kompot vybírejte vždy zralé, ale stále pevné, neměly by být přezrálé a příliš měkké.

Na jahodový kompot budete potřebovat:

  • 1 kg jahod
  • 250 g cukru
  • 500 ml vody
  • šťáva z 1 citronu
  • citronová kůra z ½ citronu (bio)
  • špetka kyseliny citronové


Postup:

  1. Jahody důkladně omyjte a zbavte stopek.

  2. V širším kastrolu zahřejte vodu s cukrem a na mírném plameni svařte na sirup. Odstavte.

  3. Přisypte jahody, vlijte čerstvě vymačkanou citronovou šťávu a vsypte špetku kyseliny citronové a důkladně promíchejte. Nevařte.

  4. Jahody v nálevu rozdělte do čistých zavařovacích sklenic, uzavřete a zavařte – ve větším hrnci přiveďte těsně pod bod varu vodu, vložte do něj sklenice a při teplotě okolo 85°C nechte sterilovat po dobu 20 minut.

  5. Nakonec sklenice uložte na tmavé místo.

kuchynske-vychytavky

Jahodový džem

Jahodový džem je chutný a voňavý a použít ho můžete na lívance, palačinky, do dezertů nebo jako náplň do lineckého cukroví.

Na jahodový džem budete potřebovat:

  • 1 kg jahod, klidně přezrálých
  • želírovací prášek (např. gelfix, nejlépe pro poměr 3:1)
  • 350 g cukru krupice
  • 1 lžička přírodního vanilkového extraktu
  • ½ lžičky kyseliny citronové


Postup:

  1. Jahody omyjte a zbavte stopek. Pokrájejte na menší kousky, klidně na malé kostičky, a vsypte do kastrůlku.

  2. Želírovací prášek smíchejte se 2 lžícemi cukru, přisypte k jahodám, zapněte plotýnku a nechte jahody mírně provařit za stálého míchání 1 minutu. Po té k jahodám nasypte zbytek cukru, promíchejte a opatrně vařte zhruba 5 minut, stále míchejte.

  3. Nakonec vmíchejte vanilkový extrakt, kyselinu citronovou a ještě horký džem rozdělte do čistých sklenic. Uzavřete a obraťte dnem vzhůru na 10 minut.


Pro Dudlu napsala: Andrea Bělohradská | Edit: Andrea B.

Vyberte si vychytávky do kuchyně:

Pokračujte v čtení blogu: