Jak zavařit jahody?

Není chutnějšího a voňavějšího letního ovoce než jsou zralé, červené jahody, co myslíte? Pokud máte zahrádku a jahody tam pěstujete, pak je bez diskuse, že to budou právě ty vaše jahody, které budou vůbec nejvoňavější a nejsladší. Z jahod můžete připravovat různé sladké dezerty, zmrzlinu, péct koláče a také si jejich vůni a šťavnatost uchovat i na období, kdy už budou dávno odkvetlé a bude na nich ležet bílá sněhová peřina. Stačí je zavařit jako kompot nebo jahodový džem. V tomto článku vám poradím jak na to.

jak-zavarit-jahody

(Zdroj fotky: Freepik.com)

Jahodový kompot

Jahodový kompot vám přinese kousek teplého léta i do chladných podzimních a zimních dnů. Jeho příprava je jednoduchá a časově nenáročná. Jahody na kompot vybírejte vždy zralé, ale stále pevné, neměly by být přezrálé a příliš měkké.

Na jahodový kompot budete potřebovat:

  • 1 kg jahod
  • 250g cukru
  • 500ml vody
  • šťáva z 1 citronu
  • citronová kůra z ½ citronu (bio)
  • špetka kyseliny citronové


Postup:

  1. Jahody důkladně omyjte a zbavte stopek.
  2. V širším kastrolu zahřejte vodu s cukrem a na mírném plameni svařte na sirup. Odstavte.
  3. Přisypte jahody, vlijte čerstvě vymačkanou citronovou šťávu a vsypte špetku kyseliny citronové a důkladně promíchejte. Nevařte.
  4. Jahody v nálevu rozdělte do čistých zavařovacích sklenic, uzavřete a zavařte – ve větším hrnci přiveďte těsně pod bod varu vodu, vložte do něj sklenice a při teplotě okolo 85°C nechte sterilovat po dobu 20 minut.
  5. Nakonec sklenice uložte na tmavé místo.


Jahodový džem

Jahodový džem je chutný a voňavý a použít ho můžete na lívance, palačinky, do dezertů nebo jako náplň do lineckého cukroví.

Na jahodový džem budete potřebovat:

  • 1 kg jahod, klidně přezrálých
  • želírovací prášek (např. gelfix, nejlépe pro poměr 3:1)
  • 350g cukru krupice
  • 1 lžička přírodního vanilkového extraktu
  • ½ lžičky kyseliny citronové


Postup:

  1. Jahody omyjte a zbavte stopek. Pokrájejte na menší kousky, klidně na malé kostičky, a vsypte do kastrůlku.
  2. Želírovací prášek smíchejte se 2 lžícemi cukru, přisypte k jahodám, zapněte plotýnku a nechte jahody mírně provařit za stálého míchání 1 minutu. Po té k jahodám nasypte zbytek cukru, promíchejte a opatrně vařte zhruba 5 minut, stále míchejte.
  3. Nakonec vmíchejte vanilkový extrakt, kyselinu citronovou a ještě horký džem rozdělte do čistých sklenic. Uzavřete a obraťte dnem vzhůru na 10 minut.

Pro Dudlu napsala: Andrea Bělohradská

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení