Jak zavařit jablka?

Jablka jsou jednoznačně nejoblíbenějšími plody brzkého podzimu. Jsou šťavnatá a chutná, osvěžují i hřejivá zároveň. V kuchyni se s nimi dá doslova kouzlit a protože si skvěle s typickým zimním do chladných podzimních a zimních dnů neodmyslitelně patří. Chcete-li si je užívat co možná nejdéle a pokud možno kdykoli na ně dostanete chuť, nejlepším způsobem je zavařování. Já tu mám pro vás dva jedinečné recepty, které vás zahřejí.

jak-zavarit-jablka

(Zdroj fotky: Freepik.com)

Kořeněná jablečná zavařenina se zázvorem

Tento recept je taková moje osobní specialita, kterou jsem před několika lety zkoušela metodou pokus-omyl a výsledek byl víc než dokonalý. Skleničky s touto voňavou jablečnou zavařeninou si totiž získaly srdce mých blízkých, kteří je dostali jako vánoční dárek. Tato jablečná zavařenina se hodí třeba na lívance, do snídaňových kaší nebo klidně jako náplň do štrúdlu. Fantazii meze nekladou.

Budete potřebovat:

  • 1kg jablek po očištění, zbavených stopek, jádřinců i slupky
  • 500g želírovacího cukru
  • 4 lžičky mleté skořice
  • kůra z jednoho bio citronu
  • 1 lžička mletého badyánu
  • 2 cm kousek zázvoru, nastrouhaný
  • 1/2 lžičky kyseliny citronové


Postup:

  1. Jablka oloupejte, zbavte stopek a jádřinců a nakrájejte na co nejmenší kostičky.
  2. Nakrájená jablíčka dejte do kastrolu, přisypte želírovací cukr, důkladně zamíchejte a začněte pomalu zahřívat. Stále přitom míchejte, aby se ovoce nepřichytávalo kde dnu.
  3. Když se jablíčka začnou vařit, přidejte skořici, badyán, citronovou kůru a zázvor, zamíchejte a na velmi mírném plameni vařte ještě asi 10 minut. Nakonec vsypte kyselinu citronovou, dobře zamíchejte a horkou zavařeninu rozdělte do čistých sklenic. Uzavřete a na 15 minut otočte dnem vzhůru.

Tip:

Příště můžete můžete k jablíčkům přidat i jiné plody podzimu - třeba dýni, švestky nebo rozinky.

Jablečný kompot

Kompot z jablek je už taková česká klasika, která prozáří každý chmurný den. Když ho ale trochu vylepšíte, bude ještě chutnější.

Na 4 porce budete potřebovat:

  • 800g očištěných jablek
  • 50g cukru krupice
  • šťávu ze 2 bio citronů
  • 1 lžičku mleté skořice
  • 4 hřebíčky
  • 1 hvězdičku badyánu


Postup:

  1. Jablka oloupejte, odstraňte stopky a jádřince pokrájejte na kostky zhruba velikosti sousta.
  2. Cukr začněte nasucho zahřívat v širším a vyšším hrnci a nechte ho zkaramelizovat – měl by mít zlatavou barvu, neměl by být hnědý. Když cukr zezlátne, zalijte ho 250ml studené vody (pozor na horkou páru) a nechte cukr bezezbytku rozpustit.
  3. Do horkého karamelového rozvaru přidejte nakrájená jablka, přilijte citronovou šťávu a přidejte koření a vařte jablka tak dlouho, dokud nebudou měkká, ale přitom budou stále držet svůj tvar.
  4. Kompot rozdělte do čistých sklenic, uzavřete a sterilujte v hrnci s vroucí vodou při teplotě okolo 95°C 20 minut.
  5. Nechte vychladnout a uložte na tmavé místo.

Pro Dudlu napsala: Andrea Bělohradská

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení