UPOZORNĚNÍ: Z důvod, že prodejce zboží Gadgets House s.r.o. přestal fungovat a reagovat na objednávky, tak jsem dočasně mimo provoz. Budeme hledat vhodnou náhradu a pokusíme se brzy vrátit do hry.

Gainery

Gainer

Víte, co jsou gainery? Komu nejlépe tyto výživové doplňky poslouží? Kdy a jak je užívat? Odkud se tento název vlastně vzal? A jak si gainer vybrat? Odpovědi na tyto otázky se dozvíte na následujících řádcích.

Výraz „gain“ pochází z angličtiny a dá se přeložit jako „nabývat“. Nabýváním se myslí svalový přírůstek, kterého se kulturisté snaží dosáhnout kombinací tréninkového plánu s kvalitní a vyváženou stravou, jež obsahuje sacharidy, bílkoviny a tuky. Všechny tyto složky jsou obsaženy právě v gainerech, ovšem podíl sacharidů je vyšší než podíl bílkovin (u proteinů je tomu naopak). Pomocí gainerů mohou lepších sportovních výkonů dosahovat nejen kulturisté, ale také vytrvalostní sportovci, kteří kvůli náročnému tréninku potřebují zvýšený podíl sacharidů.

Teď už asi tušíte, že mezi hlavní funkce gainerů tedy patří zvýšený příjem energie, nabírání svalové hmoty, zvýšení hladiny glykogenu ve svalech (je důležité ho doplňovat sacharidy, protože glykogen se odbourává ze svalů sportem), intenzivnější regenerace po tréninku nebo ochrana svalů před poškozením?

Ideální je proto dopřávat si gainery co nejdříve po tréninku. Možné je ale užívat je i před tréninkem, protože vám dodají energii, nebo mezi dvoufázovými tréninky, kdy také slouží jako doplnění energie. Dopřejte si jej asi 30 minut před tréninkem. Gainery se mohou občas užívat i jako plnohodnotné jídlo. Užívání záleží na vašich tréninkových cílech, plánu tréninků a celkové výživě, jinak se vám nevyužitá energie z gainerů může začít ukládat do tuků, což mnoho lidí nenapadne. Další otázka je, jaké množství gainerů si nadávkovat? Po tréninku by měl člověk obecně přijmout 0,2–0,4 g stravitelných bílkovin a 0,4–0,8 g sacharidů s vysokým glykemickým indexem. Ale dávkování gainerů byste si samozřejmě měli přepočítat podle své potřeby.

Na výběr je velké množství druhů gainerů: na trhu najdeme veganské, bez lepku nebo laktózy či whey gainery. Jak tedy poznat, který je pro vás vhodný? Podívejte se na obsah sacharidů a bílkovin a jejich zdroje. U kvalitního gaineru je obsah syrovátkového nebo mléčného proteinu v rozmezí 15–30 g. U veganských gainerů by mělo být stejné množství, jen protein bude sójový. Ty nejlepší gainery budou obsahovat nejen sacharidy, ale také vitamíny a minerály. Ze složení se dá poznat i kvalita bílkovin, tu označuje aminokyselinové skóre. Na závěr je důležité říci, že méně kvalitní druhy poznáte podle toho, že ve složení budou uvedená sušená mléka, sušené vaječné bílky apod.

Pro Dudlu napsala: Psiema