Jak sušit rýmovník?
Rýmovník je tradiční léčivá rostlina, která má v léčitelství dlouhou historii. Svojí popularitu si získal díky široké škále léčebných vlastností, díky kterým se používá v mnoha domácích lékařských receptech. Sušený rýmovník může být skvělým způsobem, jak si tuto rostlinu uchovat na delší dobu a využívat její přínosy po celý rok.
(Zdroj fotky: Freepik.com)
K čemu se používá rýmovník
- Rýmovník je známý svými protizánětlivými, antibakteriálními a antivirotickými vlastnostmi.
- Mezi nejběžnější použití patří zmírňování bolestí hlavy, bolesti zubů a svalové křeče.
- Podporuje trávení a zmírňuje nevolnost.
- V místním použití pomáhá při léčbě kožních infekcí, řezných ran a odřenin.
- Je často součástí čajových směsí, mastí, tinktur a olejů.
Jak sušit rýmovník
- Sběr - Pro sušení je ideální sbírat mladé, zdravé výhonky a listy rýmovníku.
- Příprava - Před sušením opláchněte rýmovník ve studené vodě a nechte okapat.
- Sušení na vzduchu - Rostliny můžete rozprostřít na suchý papír nebo plátno a nechat na teplém a suchém místě několik dní.
- Sušení v sušičce - Pokud máte k dispozici sušičku, můžete rýmovník sušit při nízké teplotě po dobu 3-4 hodin.
- Skladování - Jakmile je rýmovník zcela suchý, uložte ho do uzavíratelné nádoby a skladujte na chladném a tmavém místě.
Sušený rýmovník si zachová většinu svých léčebných vlastností a je ideální pro přípravu čajů, olejů a dalších léčebných přípravků.
Recept na sirup z Rýmovníku
Z rýmovníku je také možné připravit léčivý sirup.
Budete potřebovat:
- 1 l vody
- 2-3 ks citron
- 25-30 lístků Rýmovníku
- 1 kg cukr (nejlépe třtinový)
Postup:
- Listy vložíme do nádoby, přidáme nakrájená kolečka citronu, a to celé zalijeme vodou. Vše necháme poté louhovat 24 hodin. Po uplynutí této doby, tuto směs scedíme přes plátýnko nebo cedník. Přidáme třtinový cukr a vše vaříme do té doby ,než dosáhneme konzistence sirupu.
- Ještě horký sirup nalijeme do připravených sterilizovaných sklenic nebo lahví či lahviček a pečlivě uzavřeme. Můžete tento sirup užívat nejen při nachlazení, ale i preventivně, protože velmi dobře chutná.
Recept na mast z rýmovníku
Budete potřebovat:
- 20-30 lístků Rýmovníku
- 200 g sádla, popř. kokosového tuku
Postup:
- V hrnci si rozehřejeme tuk a vložíme do něj lístky. Necháme 2 hodiny louhovat, stáhneme plamen na minimum, protože mast musí mít stálou teplotu, ale nesmí se vařit. Po uplynutí této doby necháme 24 hodin odstát.
- Následující den, celý proces opakujeme. Než vám však druhý den mast zchladne, tekutou směs poté nalijte do připravených lahviček či nádobek.
Tato mast se dá mazat kolem nosu, když už cítíte, že máte ucpané dutiny nebo máte odřený nos díky častému smrkání.
Pro Dudlu napsala: Lucie Štýchová | Edit: Andrea B.