Co je aronie a jak ji zpracovat?
Aronie je zdravý zázrak z přírody. Už naši předci ji považovali za léčivou. Můžete si ji vypěstovat i díky živému plotu a sklízet ji tak ve velkém množství. Zjistěte, co je aronie a jak ji zpracovat, tak abyste mohli naplno využít jejich benefitů.
Aronie je známá spíše pod názvem černý jeřáb. Plody rostou na keřích, ze kterých se dá snadno vytvořit i živý plot. Na pěstování je navíc aronie naprosto nenáročná. Nepotřebuje vůbec žádné hojení a se zálivkou se spokojí jen s tou, kterou keřům dopřeje sama příroda. Plody černého jeřábu vás překvapí svými úžasnými účinky. Plody aronie jsou podobné borůvkám a dozrávají koncem září.
Aronie je zásobárnou důležitých vitamínů a minerálních látek. Má vysoký obsah vitamínů C, E a B. Dále obsahuje jód, pektin, rutin, karoten a organické kyseliny. A jaké jsou její účinky na zdraví? Pomáhá detoxikovat organismus a zbavovat ho nežádoucích škodlivých látek. Dále také snižuje krevní tlak a působí blahodárně na štítnou žlázu. Podporuje i správnou funkci mozku. Kromě toho má také skvělou schopnost obnovovat jaterní buňky. Podle některých prý i prodlužuje život.
Chutí je aronie spíše trpká, takže se nehodí k přímo konzumaci. Právě z toho důvodu se využívá k výrobě sirupu, džemu, kompotů a dalších pochutin, kde se dají případně dosladit. Aronii si můžete také nasušit a použít ji pak do různých dezertů a moučníků nebo všude tam, kde byste jinak použili rozinky. Usušená aronie se báječně hodí i do jogurtů, kaší nebo smoothie nápojů.
Sirup z aronie si můžete připravit i bez tepelné úpravy. I tak vám vydrží několik měsíců, aniž by začal kvasit nebo plesnivět. Sirup z aronie se hodí pro smíchání s vodou nebo jej lze přidávat do čajů, limonád apod. Vyzkoušet můžete i kombinaci s lívanci či palačinkami.
Pro Dudlu napsala: Petra Velíková