UPOZORNĚNÍ: Z důvod, že prodejce zboží Gadgets House s.r.o. přestal fungovat a reagovat na objednávky, tak jsem dočasně mimo provoz. Budeme hledat vhodnou náhradu a pokusíme se brzy vrátit do hry.

Co je inulin?

Sledujete složení produktů, které konzumujete a hledáte náhražky za rafinovaný cukr? Možná už jste zaznamenali složku s názvem inulin nebo také čekanková vláknina. Inulin je 100 % přírodní látka, která se získává pomocí horkovodní metody z kořene čekanky. Jedná se o rozpustnou vlákninu. Díky tomu, že má inulin nízkou energetickou hodnotu, přidává se často do diabetických produktů.

co-je-inulin

Na co je inulin?

Čekankový inulin

I přesto, že inulin je typ sacharidu a tvoří ho molekuly fruktózy, má oproti sacharidům výrazně méně kalorií. Je často vyhledávanou složkou především u těch, kteří chtějí zhubnout. Důvod je jednoduchý - snižuje totiž chuť k jídlu a omezuje pocit hladu. Kromě toho také inulin pomáhá zlepšovat hladinu krevního cukru u osob trpící prediabetem nebo cukrovkou II. typu.

Kromě toho inulin také příznivě působí na trávicí systém. Zvyšuje množství prospěšných bakterií ve střevech, které jsou důležité jako obrana proti různým nemocem. Zároveň také tyto prospěšné bakterie hrají důležitou roli při trávení jídla. Inulin navíc skvěle funguje při zácpě a napomáhá zlepšování symptomů u zánětu střev. Navíc podporuje i zdravé hubnutí.

sportovni-vyziva

Kde najdeme inulin

Za nejdůležitější zdroj inulinu bývá považován česnek nebo také kořen cikorky, kořen čekanky, syrový chřest. V těchto potravinách je ho největší množství. Obsahují ho i běžně dostupné potraviny, jako například banány, cibule, ječmen a pórek.

Inulin je ze zdravotního hlediska vhodný k užívání pro většinu lidí. Důležité je ovšem začínat s nižšími dávkami a postupně je navyšovat, a to především z důvodu možného výskytu vedlejších účinků. V případě nadměrné konzumace se totiž mohou objevit potíže, jako například nadměrná plynatost.


Pro Dudlu napsala: Petra Velíková | Edit: Andrea B.

Vyberte si sportovní výživu:

Pokračujte v čtení blogu: