Co jíst a nejíst v těhotenství?

"Těhotná žena by měla jíst za dva", říká se. Ale není to pravda, v těhotenství opravdu není nutné (ba ani vhodné)  jíst za dva. Co ale nutné je, je pestrá a vyvážená strava, vyvarovat se některým druhům potravin a naopak navýšit příjem určitých vitaminů a minerálů. Těhotné ženy velice často trpí zácpou, není to nic neobvyklého, proto je dobré dodržovat dostatečný pitný režim a zařadit do stravy více vlákniny. Najdete ji třeba v čerstvém ovoci jako jsou jablka, švestky nebo pomeranče, v celozrnném pečivu a celozrnných přílohách (kuskus, quionoa), ovesných vločkách apod. Bát se nemusíte ani pálivých jídel, pokud vám nevadí a máte je ráda.

co-jist-nejist-tehotenstvi

Strava v těhotenství (Zdroj fotky: Freepik.com)

Vitaminy v těhotenství

V lékárnách je k dostání nepřeberné množství různých vitaminových doplňků pro těhotné. A nutno podotknout, že většinou za dost vysoké ceny. Za sebe však můžu říct, že kupovat si tyto preparáty není potřeba, pokud za ně nechcete utrácet peníze. Zkrátka a jednoduše — nic se nestane, když je užívat nebudete. Přesto jsou však dvě látky, kterých může mít těhotná žena nedostatek a je vhodné je doplňovat — železo a kyselina listová.

Kyselina listová

Jednou z nejdůležitějších složek stravy těhotných žen je kyselina listová neboli vitamin B9. V běžné stravě většiny lidí ho není dostatečné množství, ovšem jeho nedostatek v jídelníčku těhotné ženy už by to mohl být problém, proto je nutné zařadit do něj nejen potraviny, které jsou bohaté na kyselinu listovou, ale v prvních třech měsících těhotenství je dobré doplňovat ji i v tabletách. Doporučená denní dávka kyseliny listové je běžně 400 mikrogramů, ovšem v těhotenství je to jednou tolik, tedy 800 mikrogramů. A k čemu je kyselina listová tolik důležitá? Hraje zásadní roli při vývoji nervové trubice, který probíhá první tři měsíce těhotenství, proto rozhodně doporučuji užívat kyselinu listovou minimálně po celý I. trimestr a je-li těhotenství plánované, začít ji doplňovat alespoň několik týdnů před otěhotněním. Kyselinu listovou najdete také v běžných potravinách, jako je listová zelenina, luštěniny, ořechy, maso.

Železo

Spousta nastávajících maminek trpí ve zhruba od II. trimestru těhotenství anémií způsobenou nízkou hladinou hemoglobinu v krvi v důsledku nedostatku železa. Pokud se vyšetřením krve v poradně zjistí nižší hladina hemoglobinu, lékař vám předepíše železo v tabletách. Nedostatek železa v krvi se projevuje nejčastěji zvýšenou únavou, tělesnou slabostí, častým zadýcháváním i při malé zátěži, větší náchylností k infekcím, aftům, vypadáváním vlasů a suchostí pokožky. Kromě tabletových doplňků je také dobré zařadit do jídelníčku potraviny bohaté na železo - maso, červenou řepu, listovou zeleninu, červenou čočku, brokolici nebo mák.

Káva v těhotenství

Mezi lidmi stále převládá názor, že těhotná žena by měla přestat pít kávu a nahradit ji bezkofeinovou variantou nebo meltou. Dnes už však spolehlivě víme, že káva těhotné ženě ani nenarozenému miminku nijak neškodí. Některým těhotným ženám může naopak prospět, pokud trpí nízkým tlakem. Samozřejmě se to s ní nesmí přehánět, ale dva šálky kvalitního espressa denně jsou naprosto v pořádku. Jste-li milovnicí kávy, můžete si proto oddechnout a užívat si ji i po čas těhotenství.

Alkohol v těhotenství

Alkohol v těhotenství je kontroverzní téma, ale dnes už odborná veřejnost není tak striktní v jeho omezování v těhotenství. I v těhotenství si můžete sem tam dát sklenku dobrého vína, malé pivo nebo třeba jednoho panáka kvalitní slivovice. Rozhodně byste však neměla pít alkohol často ani pravidelně, ale jednou za čas si třeba na oslavě připít můžete.

Čeho se vyvarovat a co nejíst a nepít v těhotenství

Po dobu těhotenství je dobré vyvarovat se některých druhů potravin. Vyškrtnout byste měla určitě tepelně nezpracované maso a vejce, plísňové a zrající sýry neznámého původu (mohou obsahovat listerii) a není dobré přehánět to ani s vnitřnostmi (např. játry), protože obsahují příliš vysoké množství vitaminu A, vyšší než je v těhotenství vhodné. Je dobré omezit také sladkosti, protože se u některých těhotných žen může objevit glukózová intolerance, ale také kvasinkové infekce (a cukr je pro kvasinky živná půda).

Andrea Bělohradská, maminka a porodní asistentka

Jak správně kojit | Kdy jet do porodnice? | Co je šestinedělí

Nástřih hráze | Koronavirus a těhotenství | Otec u porodu | Termín porodu | Porodní plán 

Líbil se vám článek na téma: Co jíst a pít v těhotenství? To máme velkou radost, ale tím to u nás nekončí, máme toho mnohem víc. Připravili jsme pro vás komplexní blog pro maminky a tatínky, který nám pomáhají dávat dohromady naši odborníci a rodičové v jednom. A bychom věděli, že jsme vykročili správným směrem a naše články vám pomáhají, budeme moc rádi, když autory podpoříte sdílením přes Facebook a nákupem dětského oblečenídudlíků, plenek, nebo hraček pro miminka. Zároveň tím uděláte dvojitou radost, protože nám pomůžete podpořit nadační fond Radost dětem, kterým každoročně darujeme 20 % ze zisku.

Děkujeme, tým Dudlu.cz