Omlouváme se, ale z důvodu stěhování skladů do nového a restrukturalizaci firmy Gadgets House s.r.o. obchod je dočasně nefunkční a objednávky se nevyřizují. Situaci se snažíme vyřešit, děkujeme za pochopení.

Jak na těhotenskou nevolnost?

Těhotenská nevolnost je vůbec nejčastějším doprovodným příznakem počínajícího těhotenství a i když umí být velmi nepříjemná, obvykle se nejedná o nic závažného. Přesto, že nemusí nutně postihnout každou těhotnou ženu, setká se s ní v začátcích svého těhotenství ve větší či menší míře vysoké procento nastávajících maminek. Těhotenské nevolnosti začínají hned zpočátku těhotenství a trvají různě dlouhou dobu, ve většině případů odezní s koncem prvního trimestru, tedy na konci třetího měsíce těhotenství, někdy mohou přetrvávat i déle.

nevolnost-tehotenstvi-dudlu

Co pomáhá na těhotenské nevolnos? (Zdroj fotky: Freepik.com)

Těhotenské nevolnosti

Projevují se už známou nevolností a pocity na zvracení (nausea), zvracením, nechutenstvím, případně citlivostí na vůně a pachy, pocity jako při kocovině a v extrémních případech až nemožností cokoli udržet v žaludku (takový stav je už samostatnou diagnózou zvanou hyperemesis gravidarum a  tu je rozhodně potřeba řešit se svým ošetřujícím gynekologem, který vám doporučí hospitalizací v nemocnici - ale takových případů naštěstí není mnoho).

Těhotenské nevolnosti se jinak říká také ranní nevolnost, protože se nejvíce projevuje hlavně ráno, hned po probuzení. Ani to ale nemusí být pravidlem. Alespoň jednou polehčující okolností pro tuhle "libůstku" je fakt, že během rána, případně dopoledne, obvykle odezní (i to je však velmi individuální).

detske-zbozi

A jaký je důvod a význam těhotenské nevolnosti? 

Zatím nebylo spolehlivě zjištěno, proč vlastně těhotné ženy nevolnostmi trpí a co přesně je způsobuje, ale má se za to, že tyto obtíže jsou způsobeny hormonálními změnami a mají pravděpodobně ochrannou funkci - nelibé pocity totiž velmi často vyvolává třeba cigaretový kouř či pach alkoholu, což chrání embryo právě před těmito škodlivinami a zároveň tělo dává ženě najevo, aby zpomalila a příliš se nepřetěžovala, čímž chrání ženu i její nenarozené miminko v nejzranitelnějším období vývoje.

Co na těhotenskou nevolnost pomáhá? 

Na obtíže spojené s nevolností a zvracením není zaručený lék, který by zabral na první dobrou a vy jste měla klid, ale dají se mírnit nepříjemné projevy a ulevit běžně dostupnými, přírodními prostředky. Účinných rad a tipů přináším hned několik:

  1. Nevstávat na lačno (ranní nevolnosti)

    První zásadou, kterou byste měla dodržovat v případě každodenní ranní nevolnosti, je rozhodně nevstávat s prázdným žaludkem. Je dobré mít na nočním stolku u postele připravené něco málo k zakousnutí a sklenici vody.

    Nemusí to být nutně klasická snídaně, ale bohatě postačí třeba malá sušenka, několik piškotů či cokoli nedráždivého, co myslíte, že snesete, a to sníst ještě předtím, než vstanete z postele a zapít několika malými doušky vody nebo čaje.

  2. Jíst častěji a po malých dávkách

    Trpíte-li nevolnostmi a nechutenstvím, je dobré jíst celý den po malých dávkách, vždy jednou za čas několik soust, aby se jídlo v žaludku udrželo. Dost často nevolnostem nahrává právě prázdný žaludek. To samé platí u pití - pít častěji po menších doušcích, nedráždivé nápoje.

    Je dobré na přechodnou dobu vynechat také kávu a samozřejmě se pokud možno vyhýbat pokrmům, které ve vás nevolnost vyvolávají, a těžkým jídlům (což nejspíš nebude takový problém, protože na taková jídla asi ani nebudete mít chuť).

  3. Zázračný zázvor

    Už odpradávna se při potížích způsobených nevolnostmi a zvracením používá kořen zázvoru, protože má prokazatelné účinky. Žaludek krásně zklidní a uleví od pocitu na zvracení. Smí se užívat i v těhotenství, jen je potřeba být v konzumaci opatrnější, což platí zejména u přípravy čaje z čerstvého zázvoru.

    Zázvor můžete zkusit na několik způsobů - oblíbená jsou hlavně zázvorová lízátka (ta seženete třeba v lékárně), zázvorová limonáda, zázvorové sušenky a klidně i zázvorové pivo. Kromě zázvoru pak také spoustě těhotných žen (a nejen jim) pomáhá vychlazená cola po malých douškách.

  4. Léky

    Pokud potíže přetrvávají a žádné přírodní a volně dostupné prostředky na ně nezabírají, mohou přijít na řadu léky. Ty vám může na krátkou dobu předepsat váš gynekolog, obvykle ve formě čípků.

    Pokud se však vás stav nezlepší nebo se ještě zhorší, vy zvracíte celé dny a v žaludku nic neudržíte, začnete hubnout a celkově se budete cítit špatně, určitě hned navštivte svého lékaře, který vám navrhne další postup a nejspíš vás odešle do nemocnice, kde se o vás postarají. 

Andrea Bělohradská, maminka a porodní asistentka | Editace: Andrea Bělohradská

Vyberte si hračky pro děti:

Pokračujte v čtení blogu: