Omlouváme se, ale z důvodu stěhování skladů do nového a restrukturalizaci firmy Gadgets House s.r.o. obchod je dočasně nefunkční a objednávky se nevyřizují. Situaci se snažíme vyřešit, děkujeme za pochopení.

Co dělat o koronavirových prázdninách?

Od toho slunného březnového pondělí 16. března 2020 je naše země v karanténě kvůli pandemii nákazy koronavirem - COVID-19 (SARS-CoV-2). Karanténa a s ní spojené omezení pohybu venku bude trvat minimálně do úterý 24. března, což je celých osm dní a není přitom vůbec jisté, že po tomto osmidenním martyriu bude zrušena a my budeme moci zase volně dýchat (doslova) a svobodně běhat venku, aniž bychom riskovali trýznivou smrt ukamenováním. Už první den tohoto omezení mě (a jistě nejen mě) přitom bohatě stačil k tomu, abych zjistila, že to nebude žádná legrace a trýznivá smrt představuje reálnou hrozbu i doma. Trýznivá a navíc pomalá (bo osm dní je osm dní....).

jak-zabavit-deti-koronavirus-prazdniny-dudlu

Jak zabavit děti v karanténě

Nejohroženější skupinou jsme přitom my — rodiče malých dětí, kterým už na mnoha místech zavřeli kromě škol také školky a jsme tak doslova vrženi do boje o přežití, přičemž přežijí jen ti mentálně nejsilnější (flegmatikům a stoikům coby těžký cholerik jen tiše závidím).

Nicméně, nic se nemá vzdávat bez boje, a tak než tu ponorku po různě dlouhé době někdo z vaší domácnosti nepřežije, vzhůru na bojiště. Zde vám předkládám praktický návod na přežití a tipy, jak si to "přežívání" s dětmi dokonce užít. Ozbrojit se přitom nemusíte jen tabletem a záplavou pohádek na youtube, to by byla škoda.

Tip č.1: Hrajte deskovky

Když jste nuceni pobývat co nejvíce mezi čtyřmi stěnami vašeho bytu či domu, může to být sice dost otravné, ale zároveň máte jedinečnou možnost být s dětmi doopravdy SPOLU. A neumím si představit lepší využití společného času než hraní společenských her, ať už deskových nebo karetních. To si tak sednete k jednomu stolu nebo jen tak na zem v obýváku, připravíte si něco dobrého k jídlu a pití a můžete si hrát.

Výhodou je, že deskové hry můžete hrát jak se staršími dětmi (třeba oblíbené Osadníky z Katanu nebo Carcassonne), tak s malými předškoláky, protože domino, Černého Petra nebo Člověče, nezlob se zvládnou i oni a baví nejen ty nejmenší. Výběr deskových i karetních her pro děti i dospělé je opravdu pestrý.

Tip č.2: Stavte domečky, budujte městečka

Popusťte uzdu fantazii své i dětí a stavte si co vás jen napadne. Jako stavební materiál můžete použít dřevěné kostky, Lego anebo třeba všechno dohromady. Při troše snahy vám pod rukama může vyrůst barevné městečko, vysoká věž nebo třeba zoologická zahrada. Stavebnice sice vytvoří v bytě spoustu neuklizeného harampádí a zaručeně se vám nějaká kostička zabodne do nohy, ale děti to bude bavit a zaměstnáte stavěním i svého manžela... konečně chvilka pro vás.

Tip č.3: Hrajte si na...

Hrát si můžete na cokoli, třeba na domácí práce, které zrovna "hoří" a vy je musíte udělat. Děti odjakživa rády napodobují činnosti dospělých, a tak jim můžete nějakou důležitou činnost přidělit — buď vám můžou pomáhat nebo se můžou angažovat se svými vlastními hračkami. Vařit můžou v dětské kuchyňce, žehlit zase se svou malou žehličkou, luxovat dětským vysavačem.

Nejenže se tím zabaví a vy si při troše štěstí uděláte co potřebujete, ale ještě svá dítka nenápadně a nenásilně nasměrujete k tomu, že tyto činnosti možná v budoucnu budou provádět bez hlasitého vzdychání a protáčení očí. Navíc vám káva nevystydne. (Ale jenom možná).

hracky-pro-deti

Tip č. 4. : Nechte děti tvořit a dopřejte si chvilku pro sebe

A to nejdůležitější na konec. Každý člověk (a věčně uzurpovaný rodič obzvlášť) potřebuje aspoň chvilku času pro sebe, ať už na vypití šálku vychladlé kávy z rána, rychlou sprchu nebo prachobyčejnou prokrastinaci na sociálních sítích. A v takovém momentě je třeba zabavit ratolesti nějakou smysluplnou činností, u které je při troše dobré vůle můžeme ponechat aspoň chvilku samotné a nemuset se přitom obávat malé apokalypsy. Jistě, můžete jim do rukou strčit tablet a pustit jim nějaký ne příliš oduševnělý animák, klid si tím zajistíte stoprocentně.

Pokud ovšem stejně jako já nefandíte technologiím v rukou vašich dětí, posaďte je ke stolu, položte na něj podložku a poskytněte jim vše potřebné, aby mohly přebytečnou energii investovat do něčeho lepšího než devastování domácnosti a vašich nervů. Vyřádit se můžou třeba s modelínou nebo na papíře. Malovat můžou pastelkami, fixami nebo voskovkami. Menší děti pak budou bavit například omalovánky. Prstové barvy si pak z pochopitelných důvodů nechte raději na příhodnější dobu než je váš osobní relax.

Tak společným chvílím zdar a pevné nervy!

Ze zápisníku blogerky: Ája Bělohradská | Editace: Andrea Bělohradská

Vyberte si hračky pro děti:

Pokračujte v čtení blogu: