Jak často pít zázvorový čaj?

Ještě předtím, než vám na tuto otázku odpovím, ráda bych vám zázvor trochu představila. Většina z vás ho samozřejmě dobře zná, je totiž hojně využívanou surovinou v kuchyni, a to takřka po celém světě. Našli byste ho zejména v kuchyni indické, čínské nebo karibské. Zázvor je ale především ceněným přírodním léčivem a tento článek bude věnován jeho léčivým účinkům.

jak-casto-pit-zazvorovy-caj

Jak často pít zázvorový čaj? (Zdroj fotky: Freepik.com)

Kde se vzal, tu se vzal

Zázvorovník lékařský (Zingiber officinale) je až 150 centimetrů vysoká rostlina z čeledi zázvorovité. Využívá se její kořen, který má světle hnědou slupku a uvnitř je jasně žlutý. Má dřevitě-citronové aroma a typickou palčivou chuť, kterou mu dodávají látky zvané gingeroly. Ty mají také léčivé účinky.

Léčivá síla zázvoru

Zázvor se v léčitelství používá po celá staletí. Pěstovat se začal už před dvěma tisíci lety v Číně a ve 13.století se dostal také k nám do Čech. Díky svým protizánětlivým účinkům a schopnosti snižovat horečku je nejvíce využíván jako prostředek v boji s nachlazením a virózami, i těmi střevními. Výborně posiluje imunitu a podporuje normální funkci kardiovaskulárního systému.

Zázvor také účinně pomáhá při nevolnostech v těhotenství a zažívacích potížích všeho druhu. Dokáže mimo jiné ulevovat od bolestí hlavy, kloubů a svalů a efektivně mírní bolest v krku. Obsahuje vitaminy A, B, C, E a minerály sodík, hořčík, vápník, železo a draslík. Zázvor můžete užívat na mnoho způsobů, nejjednodušší je však uvařit si zázvorový čaj s medem a citronem. Ten trumfne jen máloco. Jak ho připravit?

Povzbuzující zázvorový čaj

Tento léčivý lektvar připravíte jednoduše – na jeden šálek použijete zhruba půlcentimetrový kousek zázvoru, oloupete ho, nastrouháte (případně nakrájíte na velmi tenké plátky), zalijete vroucí vodu a necháte v přikryté nádobě louhovat deset minut. Pak už jen čaj scedíte a můžete pít. Pro lepší chuť ho můžete osladit medem a zakápnout kapkou citronu.

Jak často pít zázvorový čaj

Jak už jsem psala výše, zázvor se řadí mezi účinná léčiva, proto je třeba s ním jako s léčivem také zacházet. Určitě není vhodné popíjet zázvorový čaj příliš často a jen tak na chuť. Zázvor totiž podobně jako jiné léčivé látky může způsobovat závislost a nemusel by později při případných potížích dobře účinkovat. Ano, je to tak – zázvor patří mezi návykové rostliny. Samozřejmě nemluvím o jeho využívání sem tam v kuchyni, nikdo ho jistě nepřidává úplně do každého jídla, ale o jeho pravidelném popíjení ve velkém.

Zázvorový čaj si pochopitelně můžete čas od času dopřát jen tak, nejvíce ho ale oceníte ve chvíli, kdy na vás vleze nějaká nemoc virového či bakteriálního původu. Takový zázvorový čaj vám pomůže snížit horečku, zmírnit bolest v krku i bolest hlavy, kloubů a svalů. Maximální denní dávka čerstvého zázvoru by neměla překročit 4 gramy, v případě sušeného zázvoru pak 1 gram. Těhotné ženy by neměly překročit 1 gram zázvoru na den. Pokud si budete vařit zázvorový čaj, použijte opravdu jen malý kousek zázvoru.

Pro Dudlu napsala: Andrea Bělohradská

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení