Omlouváme se, ale z důvodu stěhování skladů do nového a restrukturalizaci firmy Gadgets House s.r.o. obchod je dočasně nefunkční a objednávky se nevyřizují. Situaci se snažíme vyřešit, děkujeme za pochopení.

Jak vyvolat porod?

Jak vyvolat porod? Než vám představím několik možností, jak porod přirozeně, ale nenásilně popostrčit, je dobré vědět, že fyziologické těhotenství trvá zhruba 40 týdnů (+- dva týdny, takže za donošené těhotenství je považováno těhotenství od ukončeného 38.týdne do ukončeného 42.týdne). Po 40. týdnu těhotenství jsou prohlídky v poradnách pro těhotné mnohem častější, sledování maminky i miminka důkladnější a často už se touto dobou začíná skloňovat "strašák" jménem vyvolání porodu. 

jak-vyvolat-porod-dudlu

Jak přirozeně vyvolat porod (Zdroj fotky: Freepik.com)

 

Vyvolání porodu

V každé porodnici na to jdou jinak, záleží na daném lékaři, takže někde vám doporučí nastoupit do porodnice hned jak uplyne termín porodu, zatímco jinde dají vám i vašemu miminku čas a budou vás ještě dva týdny bedlivě hlídat a sledovat, zda je všechno v pořádku.

Rozhodnutí, co se bude nebo nebude dít po uplynutí toho důležitého data, k němuž se upírají myšlenky vaše i vašich blízkých, data předpokládaného porodu, je však jen a pouze na vás, protože vy jste ta, co nosí miminko pod srdcem a věřte jemu i svému tělu. Je dokonalé. Ví, co dělá.

V období po termínu porodu však můžeme narazit na jeden velice rozšířený a často tradovaný omyl, kdy se o ženě, která neporodila do data uvedeného v těhotenské průkazce, automaticky říká, že "přenáší". Není to pravda. Za tzv. pravé přenášení se považuje až těhotenství trvající déle než 42 týdnů.

Do té doby mluvíme pouze o tzv. potermínovém těhotenství (doba od ukončeného 40. týdne do ukončeného 42. týdne). Termín porodu určený lékařem (podle ultrazvuku či poslední menstruace) je tak pouze orientační, může se od skutečného stáří těhotenství lišit plus minus o dva týdny. Proto neporodíte-li do termínu porodu, který máte uvedený v těhotenské průkazce, zůstaňte v klidu, stále ještě máte zhruba dva týdny čas.

Ženské tělo je dokonalé a ví, kdy nadejde ten správný čas. S miminkem můžete mluvit, v klidu se připravit na ten výjimečný den, kdy ho přivedete na svět, zkrátka ho k sobě "pozvat". A samozřejmě můžete vyzkoušet i několik jednoduchých triků, jak jeho cestě na svět pomoci.

detske-zbozi

Babské rady jak vyvolat porod

Existuje nespočet více či méně účinných babských rad, které mohou napomoci k začátku porodu. Já jsem vybrala několik těch nejosvědčenějších. Účinky se však mohou lišit, takže co jedné ženě k porodu pomůže, s jinou ani nehne. Záleží totiž hlavně na tom, zda už je těhotenství zralé a porod tak říkajíc "na spadnutí". Pokud ještě nenastal ten správný čas, ani ta nejosvědčenější babská rada pravděpodobně nepřinese vytoužený výsledek. Určitě ale platí heslo, že kdo nic nezkusí, nic nezíská.

Zde máte ty nejužitečnější rady, jak pomoci vyvolat porod:

  1. Maliníkový čaj

    Mezi ověřené babské rady jak vyvolat porod patří jako první listy maliníku, které mají obecně blahodárný vliv na lidské zdraví, u žen pak především na hladké svalstvo v malé pánvi. Porodní cesty připraví na nadcházející porod a může dobře podpořit nástup děložních kontrakcí. Odvar je dobré začít pít s dostatečným předstihem, dva šálky denně, ideálně od 36. týdne těhotenství, aby účinkoval co nejlépe.

  2. Fyzická aktivita

    Dlouhé procházky v přírodě
    , lehký běh, nenáročná turistika (samozřejmě s ohledem na fyzickou kondici a těhotenské bříško) nebo třeba chůze po schodech místo jízdy výtahem či obyčejné domácí práce jako je mytí oken nebo "tanec" s vysavačem a mopem — každá fyzická aktivita se počítá. Pomůže rozproudit krev, rozhýbat tělo, uvolnit svalstvo a i ten porod může leckdy popostrčit.

  3. Pikantní jídelníček

    Jak je známo, ostřejší jídla dokážou s naším tělem mnohé. Kořeněná jídla v závěru těhotenství opravdu mohou pomoci k nástupu kontrakcí. Vyzkoušet můžete pokrmy s chilli papričkami, kari kořením nebo zázvorem. Z pití můžete vyzkoušet sklenku dobrého vína nebo odvar ze zázvoru a skořice.

  4. Lněné semínko

    Lněné semínko je všestranně blahodárné. Napomáhá k udržení zdravé střevní mikroflóry, obsahuje spoustu zdraví prospěšných látek a je výborné v léčbě i prevenci zažívacích potíží a zácpy, což je nedocenitelné především pro těhotné ženy, které často zácpou trpí. Odvar z lněného semínka nebo lněný olej je vhodné konzumovat po celé těhotenství, ale hodit se bude i před samotným porodem a při něm. Pomáhá pročistit organismus i střeva a tím napomoci porodu.

  5. Sex

    Jednoznačně nejlepší a nejúčinnější způsob, jak přirozeně vyvolat porod. Kromě toho, že spojíte příjemné s užitečným, svalové stahy při orgasmu v kombinaci se spermatem mají na začátek porodu ten nejlepší vliv.

    Mužské sperma totiž obsahuje prostaglandiny (hormonům podobné látky), které mají zásadní vliv na porodní proces, protože způsobují děložní kontrakce a právě prostaglandiny ve formě vaginálních tablet se užívají k tzv. preindukci porodu (umělému vyvolání) v porodnici. A pohlavní styk mimo jiné "trénuje" pochvu pro budoucí porod a může významně snížit riziko porodních poranění, což je další vítaný bonus.

hracky-pro-dospele

Jak už jsem psala, nejrůznějších rad a triků jak spustit porod existuje hodně, pamatujte ale, že i ten má svůj čas a pokud jste vy i miminko v pořádku, dopřejte si ho. Nalaďte se pozitivně na blížící se porod, nevnímejte dny po stanoveném termínu jako něco otravného a nepříjemného, ale berte to tak, že vaše těhotenství ještě nedozrálo do úplného konce, že vaše miminko ještě potřebuje pár dnů k dobru. Věřte, že ten váš čas se dostaví co nevidět a vy svého drobečka přivítáte na svět.

Andrea Bělohradská, maminka a porodní asistentka | Editace: Andrea Bělohradská

Vyberte si hračky pro děti:

Pokračujte v čtení blogu: